Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové pustí na Jižní Kurily první japonský zájezd

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Tokio sice zakazuje svým občanům navštěvovat Jižní Kurily s ruskými vízy, aby tak nepotvrzovali ruská práva na ostrovy, do sporné oblasti přesto míří skupina Japonců. Ti zde žili, než čtyři ostrovy obsadili na konci druhé světové války sovětští vojáci.

Ruské úřady slibují, že návštěvníky z nového programu bezvízových výměn nyní pustí i do "zakázaných zón", uvedl Newsru.com. Japonci chtějí hlavně navštívit hroby svých předků.

"Skupina Japonců, přibližně 60 lidí z řad někdejších obyvatel Jižních Kuril, se dnes vydala na zájezd na ostrovy v rámci programu bezvízových návštěv. Jsou to první Japonci na návštěvě sporných ostrovů od zmírnění vízových požadavků," uvedl server. Příslušných dohod dosáhli prezident Vladimir Putin a premiér Šinzó Abe během schůzek loni v prosinci a letos v dubnu.

Očekává se, že příští měsíc by ruské úřady mohly povolit i letecké zájezdy. Letos by Jižní Kurily mělo navštívit devět skupin Japonců, celkem 520 lidí. Na oplátku se má do Japonska v rámci programu bezvízových návštěv podívat 339 Rusů.

Spor o čtyři jihokurilské ostrovy dodnes brání oběma státům v uzavření mírové dohody, která by představovala tečku za druhou světovou válku.

Témata:  Japonsko Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy