Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ochránci Snowdena nedostanou v Hongkongu azyl

Hongkong
Hongkong
Foto: Pixabay

Hongkong - Hongkongský migrační úřad odmítl poskytnout azyl skupině uprchlíků, u nichž se před čtyřmi lety schovával bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden. Ten nyní pobývá v Rusku, kde mu byl poskytnut azyl. Může zde zůstat až do roku 2020.

Rozhodnutí se týká čtyř dospělých a tří dětí původem ze Srí Lanky a Filipín, uvedl Robert Tibbo, obhájce lidských práv kanadského původu, jenž tehdy nejhledanějšímu muži planety úkryt zprostředkoval.

Snowden se v červnu 2013 dva týdny ukrýval v Hongkongu. Jeho místo pobytu tehdy nebylo vypátráno a teprve minulý rok vyšlo najevo, jakou roli při tom sehráli Tibbo a jeho klienti. Ti se podle advokáta proti rozhodnutí odvolají. Nyní jim hrozí zadržení i deportace do jejich domovských zemí. Zároveň také požádali o uprchlický status v Kanadě.

Tibbo sdělil, že na základě zkušenosti se svými ostatními klienty trvá zpracování žádosti o azyl v Hongkongu několik let a pouze v případě této skupiny se imigrační úředníci rozhodli urychleně. Úřady se čtyř dospělých opakovaně dotazovaly na to, jak dlouho u nich Snowden přebýval a kde se pohyboval, což při žádosti o azyl nehraje roli, uvedl dále Tibbo. Když jeho klienti odmítli odpovídat, přestaly jim chodit sociální dávky.

Jejich obhájce se rozhodl jejich identitu zveřejnil minulý rok. Zjistil totiž, že se o nich dozvěděl filmový režisér Oliver Stone. Úlohu, již před čtyřmi roky sehráli, zahrnul do závěru svého filmu Snowden.

Hongkong v oficiální vyjádření uvedl, že žádosti o azyl se vyřizují "spravedlivě, nestranně a efektivně" a nebyly zjištěny "žádné prokazatelné důvody vedoucí k přesvědčení, že žadatelé - budou-li navráceni do své země původu - by zde byli vystaveni nějakému skutečnému a podstatnému riziku či nebezpečí".

Témata:  Edward Snowden Hongkong

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy