Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump vyzradil Rusům přísně tajnou informaci, píší americká média

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washignton - Americký prezident Donald Trump vyzradil ruskému ministru zahrajičí Sergeji Lavrovovi přísně tajnou informaci spojenou s teroristickou organizací Islámský stát (IS). Informoval o tom list The Washington Post s odvoláním na zdroje blízké Trumpovi. Činitelé Bílého domu tyto zprávy popřeli.

Podle washingtonského deníku a agentury Reuters prozradil Trump informaci spadající do kategorie přísně tajných, kterou Washington získal prostřednictvím rozvědky některého z amerických spojenců. Prozrazením informace týkající se radikálů podle lidí citovaných listem ohrozil zásadní zpravodajský zdroj USA.

Trumpův údajný diplomatický přehmat, který politici z obou stran v prvních reakcích označovali za nepřijatelný (většinou s dovětkem, že je třeba potvrdit či vyvrátit jeho pravdivost), se zrodil minulý týden na setkání s Lavrovem a ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem, u něhož byli rovněž další američtí představitelé.

Podle jednoho z nich, ministra zahraničí Rexe Tillersona, se Trump s Rusy bavil o celé řadě témat včetně bezpečnostního rizika představovaného IS, nemluvili však o "zdrojích, metodách či vojenských operacích". Zástupkyně Trumpova hlavního bezpečnostního poradce Dina Powellová popřela, že by prezident prozradil jakoukoli tajnou informaci.

Témata:  Donald Trump Sergej Lavrov USA Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy