reklama

"Hliníkový král" Děripaska v žalobě k federálnímu soudu ve Washingtonu tvrdí, že zpráva AP z 22. března o jeho obchodech s Paulem Manafortem byla nepřesná a poškodila jej falešným nařčením z kriminální činnosti.

AP ve zmíněné zprávě uvedla, že Manafort před deseti lety tajně pracoval na posílení vlivu ruského prezidenta Vladimira Putina v někdejších sovětských republikách, Evropě i ve Spojených státech.

Z dokumentů vyplývá, že Manafort pracoval pro ruského miliardáře Olega Děripasku. AP tehdy poznamenala, že zmíněný materiál je očividně v rozporu s dřívějšími prohlášeními Trumpovy administrativy i Manaforta samého o jeho vazbách na Rusko.

Manafort zřejmě už v roce 2005 vypracoval tajnou strategii, která měla ve prospěch Putinovy vlády ovlivnit politiku, obchodování a zpravodajství v USA, Evropě a v bývalých sovětských republikách. Děripaska, který plány dostal, pak na začátku roku 2006 poskytl Manafortovi smlouvu s roční odměnou deset milionů dolarů (v dnešním kurzu přes 250 milionů Kč), vypověděli podle AP svědkové s tím, že Manafort s Děripaskou obchodovali nejméně do roku 2009.

"Jsme přesvědčeni, že tento model může sloužit ke značnému prospěchu Putinovy vlády, pokud bude využit na těch správných úrovních," citovala AP Manafortův dopis Děripaskovi z roku 2005. Manafort v něm dále uvádí, že zmíněný plán otevírá velké možnosti pro Putinovu vládu, a to nejen pro politiku v rámci Ruska, ale i v zahraničí.

Manafort v březnu AP potvrdil, že pro Děripasku v různých zemích pracoval a že tato spolupráce byla nespravedlivě vyhodnocena jako součást kampaně, jejímž cílem bylo aktéry pošpinit.

Po zveřejnění článku AP Děripaska zakoupil inzerci v amerických novinách, aby v inzerátech odmítal zprávu jako "zlomyslná tvrzení a lži". Trumpův mluvčí Sean Spicer tvrdil, že Manafort "hrál velmi omezenou roli" v předvolební kampani. 

Hlavní právní zástupkyně AP Karen Kaiserová uvedla, že agentura si za zprávou stojí a bude se energicky bránit.