Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peruánci souhlasí s milostí pro exprezidenta odsouzeného za korupci, trpí rakovinou

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Original Communications

Lima - Peruánský exprezident Alberto Fujimori (78), který byl u moci v letech 1990 až 2000, si odpykává 25letý trest za porušování lidských práv a korupci. Nyní je vážně nemocný, a většina obyvatel jihoamerické země by mu dala milost.

Podle průzkumu provedeného soukromou společností Ipsos Perú by s milostí souhlasilo 59 procent dotázaných, proti je 38 procent. Tři procenta oslovených neuvedlo jasnou odpověď.

Fujimori, jenž má japonské kořeny, si udržuje příznivce hlavně ze dvou důvodů. Jednak vyvedl Peru z hospodářské krize a také ho zbavil levicových geril. Zároveň ale tvrdě zasáhl proti opozici.

Fujimoriho v roce 2009 poslal soud na 25 let do vězení za porušování lidských práv, únosy a podíl na zabití 25 lidí v roce 1991 a 1992. Odsouzen byl i za korupci či odposlechy politických oponentů. O milost žádal již v roce 2013, tehdejší prezident Ollanta Humala ji ale zamítl.

Fujimori, jenž trpí rakovinou jazyka, o milost požádal naposledy loni v červenci před nástupem nového prezidenta Pedra Pabla Kuczynského. Ten dal ale již najevo, že svému předchůdci nevyhoví. Nevyloučil ale, že si exprezident bude moci kvůli věku a zhoršujícímu se zdraví odsloužit trest v domácím vězení.

Témata:  Peru milost prezidenta

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy