Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí politici kritizují Turecko kvůli sporu o základnu. Škoda, že je nemůžeme vyloučit z NATO, tvrdí

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Na tureckých základnách Konya a Inçirlik je v současnosti 270 členů německé armády. Nemečtí poslanci je měli dnes navštívit, Ankara jim to ale zakázala. Berlín považuje chování spojence z NATO za nepřijatelné.

Německo musí Turecku ukázat, kde jsou hranice, míní expert křesťanských demokratů Karl Lamers. Poslanci podle něj musejí mít v podstatě vždy možnost navštívit své vojáky. "Nic jiného si nemůžeme nechat líbit," řekl deníku Mannheimer Morgen.

"Naši vojáci nemohou v Inçirliku nadále zůstat. Měli by být co nejrychleji staženi a přeloženi na jinou základnu," řekl listu Passauer Neue Presse odborník vládní sociální demokracie (SPD) na obrannou politiku Rainer Arnold.

Už podle něj neexistuje cesta zpět. Zalitoval také, že Turecko, které se tímto způsobem k Německu chová opakovaně, nemůže být vyloučeno z NATO.

Omid Nouripour z opoziční strany Zelených mluví o obrovské urážce a o tom, že je zpochybněna spolehlivost Turecka jako spojence v rámci Severoatlantické aliance. NATO si něco takového podle parlamentního zmocněnce pro armádu Hanse-Petera Bartelse (SPD) nemůže nechat líbit. Když Turecko návštěvu poslanců nepovolí, nemohou podle něj němečtí vojáci v zemi zůstat.

Témata:  Německo Turecko NATO (Severoatlantická aliance) Německá armáda

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy