reklama

O severokorejském zbrojním programu jednala v pondělí na mimořádné schůzce Rada bezpečnosti OSN. Ve společném prohlášení všech 15 členů Rada vyzvala Severní Koreu, aby neprováděla další zkoušky jaderných zbraní a balistických střel. Pokud Pchjongjang neuposlechne, je RB OSN připravena uvalit na režim diktátora Kim Čong-una další sankce.

Nový jihokorejský prezident Mun Če-in navštíví koncem června Washington a sejde se tam se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. Poradce pro zahraniční politiku jihokorejského prezidenta Čong Ui-jong se dnes setkal v Soulu s Trumpovým poradcem pro národní bezpečnost Mattem Pottingerem a na uspořádání summitu se domluvili, uvedl mluvčí jihokorejského prezidenta. "Jižní Korea a USA se shodly, že konečným cílem je denuklearizace Severní Koreje," dodal.

Nový jihokorejský prezident Mun Če-in, syn severokorejských uprchlíků, je zastáncem mírnějšího přístupu ke KLDR než jeho konzervativní předchůdci. Chce na KLDR vyvíjet tlak, ale nabízí rovněž vést se severním sousedem dialog. Washington je ale nejbližší spojenec a ochránce Soulu a těsná koordinace je nutná, napsala agentura AP

Jihokorejský ministr obrany v parlamentu dnes řekl, že Pchjongjang v neděli s největší pravděpodobností odpálil balistickou střelu středního doletu vyšší ráže, než jsou střely Musudan. Rakety Musudan, jejichž dosah je až 4000 kilometrů, KLDR v poslední době opakovaně neúspěšně testovala.