Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Křik kvůli kvótám: Europoslanci kritizovali neochotu zemí EU přesidlovat uprchlíky

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - Ministři vnitra unijních zemí již v září 2015 schválili kvóty, na základě kterých měly státy přesídlit běžence registrované v Itálii a Řecku. Plán se však nesetkal s úspěchem. Europoslanci dnes kritizovali neochotu některých zemí Evropské unie podílet se na programu.

Podle již známých údajů země převzaly do poloviny května z celkového počtu 160.000 migrantů, kteří měli být přesídleni do září letošního roku, jen kolem 18.000. Česko přijalo jen 12 lidí ze své kvóty 2600 osob. Maďarsko, Polsko a Rakousko nepřevzaly z Itálie a Řecka vůbec nikoho.

Eurokomisař pro otázky vnitra Dimitris Avramopulos na začátek dnešní rozpravy označil přesídlení za "závazek a morální povinnost" členských zemí. Kvóty je ve lhůtě do letošního září stále možné naplnit, záleží jen na politické vůli, uvedl Avramopulos.

Itálii eurokomisař zároveň vyzval, aby zrychlila proces registrace a bezpečnostních prověrek lidí určených k relokaci. "Tolerance a trpělivost se jednou vyčerpají," uvedl Avramopulos na adresu států, které se stavějí proti kvótám.

Země, které nejsou ochotny naplnit své kvóty, se staly v rozpravě terčem kritiky mnoha europoslanců. Především ti z levicových frakcí označovali nedostatek politické vůle k přesídlení migrantů ze Středomoří za "skandální" a členské země vyzývali k solidaritě a dodržování svých závazků.

Italský europoslanec za populistické Hnutí pěti hvězd Ignazio Corrao, který zastupuje migrací postiženou Sicílii, vyzval, aby na státy, které nechtějí uprchlíky přesidlovat, EU uvalila hospodářské sankce. Francouzský poslanec Gilles Lebreton, člen krajně pravicové Národní fronty, naopak vyzval Polsko a Maďarsko, aby se dál kvótám bránily.

Podle českého europoslance Tomáše Zdechovského kvóty nefungují. "Někomu nařizovat, aby něco dělal proti své vůli je prostě nesmysl," uvedl. Přesidlovací mechanismus označil za "utopistický projekt".

Témata:  uprchlíci EU Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy