Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

RT sleduje návštěvu Zemana v Číně. Je důležitým spojencem Moskvy, Zmínila i jeho negativní vztah se Sobotkou

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Moskva/Peking - Ruská televize RT informovala o průběhu setkání ruského prezidenta Vladimira Putina s českým prezidentem Milošem Zemanem. Státníci prý vtipkovali o kouření, likvidaci novinářů, ale také o vztahu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) s Milošem Zemanem. RT označila Zemana za pravděpodobného vítěze českých prezidentských voleb.

Ruská televize RT informovala své diváky a čtenáře o schůzce mezi ruským a českým prezidentem v Pekingu při příležitosti konání fóra k projektu nové Hedvábné stezky. Televize zdůraznila, že český prezident Miloš Zeman odmítl služby tlumočníka a na místo toho spustil plynně rusky. 

Podle RT je český prezident známý požitkář

„Vy jste kuřák, jako já, pane ministře, ale váš prezident vám to zakazuje,“ řekl 72-letý Zeman, který je znám pro svůj životní styl „bonvivána“," informuje RT, která tak nazvala Zemana požitkářem. „Já to pouze nedoporučuji,“ opáčil Putin s tím, že to přímo nezakazuje.

„Zakázala to ruská Duma,“ dodal Lavrov, načež se všichni tři politici "upřímně zasmáli,". Politici tak naráželi na fakt, že v Rusku už od roku 2014 platí zákaz kouření v barech a restauracích. Podle dalších plánů ruského ministerstva zdravotnictví by mělo být kouření zakázáno také v podchodech, obecních bytech nebo autech. Politici tak pokračovali ve vtipkování z Moskvy v roce 2015, kdy se Zeman podivoval nad tím, že prezident Putin svého ministra napomíná, aby si „típnul“.

Zeman: agent Putina, zastánce zrušení sankcí, příští český prezident

Televize informuje také o tom, že prezident Vladimir Putin pozval prezidenta Zemana na návštěvy do Moskvy, která by se měl a uskutečnit ještě tento rok. Zeman opět zdůraznil, že tam nebude třeba žádného překladače. „Všichni rozumíme alespoň jednomu ruskému dialektu,“ řekl doslova Zeman v ruštině, jež se naučil ve škole v době komunismu, píše RT.

Podle televize se Zeman stal důležitým spojencem Moskvy mezi převážně „nepřátelskými“ lídry Evropské unie. Zeman prý podporuje Rusko v otázce Krymu, volá po zrušení sankcí a dokonce vtipkuje, že je „agentem Putina“. Zemana ruská televize označila za toho, „kdo bude pravděpodobně znovu zvolen“ do úřadu českého prezidenta.

Zeman se poškleboval Sobotkovi

Ruská televize zmínila i současnou vládní krizi v Česku. Prezident, který by měl být za normálních okolností spíš jakýmsi ceremoniářem, je nyní mocným hráčem. Faktický lídr země, premiér Bohuslav Sobotka, prý nejprve podal demisi vlády, načež ji změnil na demisi ministra financí, který je obviňován z neoprávněného obohacení. „Ani to nezastavilo protivládní protesty, které zaplavily Prahu,“ píše RT.

„Ruská strana chtěla, aby Česko na tomto fóru reprezentovala důvěryhodná osoba,“ řekl pošklebující se Zeman, pravděpodobně v narážce na svého dlouholetého rivala premiéra Sobotku. „Nejsem si zcela jistý, zda mám tuto autoritu, ale pokud ano, jsem plně připraven ji využít,“ dodává RT.

Témata:  Miloš Zeman Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy