Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Popírač holokaustu prosí o azyl. Maďarsko je suverénní stát a vy skvělý vůdce, píše Orbánovi

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Německé deníky zaplavila zpráva o Horstu Mahlerovi, jež byl v Německu odsouzen za trestný čin popírání holokaustu. Mahler, kterému je letos už 81 let, uprchl do Maďarská, kde požádal "vůdce maďarského národa" o azyl.

Horstu Mahlerovi je už osmdesát jedna let, v Německu si měl odpykat celkem 10 roků ve vězení za popírání holokaustu. Od dubna tohoto roku si tak měl odsedět zbylých tři a půl roku ve věznici v německém Braniborsku. Pravicový extremista, jež byl v roce 2015 propuštěn na kauci z důvodu vážného onemocnění, měl do vězení nastoupit znovu tento rok. Mahler, který byl dříve levicovým radikálem a v minulosti se živil také jako právník, nicméně unikl z Německa.

Už 9. dubna uvedl Mahler v dopise, který byl zveřejněný na internetu, jak chce získat azyl v Maďarsku. Maďarsko vnímá jako „vnímavý a suverénní stát“. O azyl měl Mahler požádat přímo premiéra Maďarska, Viktora Orbána. Viktora Orbána, „vůdce maďarského národa“, skutečně požádal o měsíc a pár dní později, v pátek 12. května. V dopise, který Orbánovi poslal, a který mají k dispozici německá média (Mitteldeutsche Zeitung), se označuje za „politicky stíhanou osobu“.  

Horst Mahler byl jedním ze zakládajících členů militantní krajně-levicové RAF (Frakce Rudé armády). Toto teroristické uskupení ukončilo svou činnost až koncem 90. let minulého století. Později se Mahler přiklonil ke krajně pravicovým myšlenkám. Popírání holokaustu je v Německu trestním činem.

Témata:  Viktor Orbán holocaust Německo Maďarsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy