Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dánsko chce opět prodloužit hraniční kontroly

Dánská vlajka
Dánská vlajka
Foto: Pixabay

Kodaň – Dánsko uvažuje o prodloužení hraničních kontrol za šestiměsíční lhůtu, kterou mu a dalším čtyřem zemím v květnu stanovila Evropská unie. Úplný konec vnitřních hraničních kontrol už loni požadovaly některé země EU, včetně států visegrádské čtyřky, tedy České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska.

Dánsko si klade jako podmínku pro zrušení dočasně obnovených kontrol lepší zabezpečení vnějších unijních hranic před ilegálními migranty. Evropská komise 2. května doporučila Dánsku a také Německu, Rakousku, Švédsku a Norsku prodloužit hraniční kontroly nanejvýš o dalších šest měsíců. Tyto země v uplynulých dvou letech obnovováním hraničních kontrol reagovaly na migrační krizi.

Dohoda Bruselu s Tureckem loni vedla ke snížení přílivu uprchlíků do Řecka, ale tisícovky jich nyní proudí do Itálie po moři z Libye. Vzhledem k celkovému poklesu přílivu migrantů EU dospěla k názoru, že důvody pro další prodlužování kontrol na hranicích jednotlivých států schengenského prostoru pominuly.

Dánský premiér Lars Lökke Rasmussen dnes ale parlamentu řekl, že příliv uprchlíků do Itálie a dál do Evropy je stále „příliš vysoký". Pokud se to nezmění, Dánsko nemůže své kontroly zmírnit, poznamenal dánský ministerský předseda.

Švédsko už 2. května oznámilo, že zruší systematické kontroly dokladů totožnosti na hranici s Dánskem, ale zároveň chce hraniční kontroly všeobecně posílit jiným způsobem, například bezpečnostními kamerami či rentgenováním vozidel překračujících hranice.

Německé ministerstvo vnitra o den později prohlásilo, že ukončení hraničních kontrol uvnitř schengenu zatím nepřipadá v úvahu. Německo, které kontroly provádí na společné hranici s Rakouskem, argumentuje potřebou čelit hrozbě radikálního islámu.

Témata:  Dánsko uprchlíci hranice

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy