Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pocházela tajná informace prozrazená Trumpem od Izraele? Média spekulují o zdroji

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Spekuluje se o tom, že tajnou informaci, kterou údajně Donald Trump vyzradil Rusům, předal Washingtonu Izrael. To ale dnes odmítl potvrdil mluvčí Bílého domu Sean Spicer.

Informace o Trumpově prohřešku jako první zveřejnil v noci na dnešek list The Washington Post, podle něhož prezident Rusům předal utajovanou informaci, kterou Washington získal od spojeneckého blízkovýchodního státu. Jiná média ale spekulují, že původcem informace by mohl být Izrael a jeho tajná služba. List The New York Times dnes napsal, že izraelská strana přitom Američany výslovně varovala, aby se svěřenými údaji zacházeli opatrně.

Mluvčí Bílého domu dnes za bezpečnostní problém spíše označil fakt, že informace o diskusi s ruskými diplomaty unikla do médií. Podle mluvčího je to „očividně nebezpečné" a ohrožuje to americkou národní bezpečnost. Odmítl však novinářům sdělit, zda prezidentský tým předá poslancům Kongresu stenografický záznam besedy prezidenta s ruskými diplomaty, při níž mělo k úniku dojít.

Z obou parlamentních komor a obou poslaneckých táborů dnes stále silněji zaznívaly výzvy, aby Bílý dům text besedy Trumpa s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a velvyslancem Sergejem Kisljakem poslancům poskytl. Vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer řekl, že Trump musí Kongresu předat "úplný, needitovaný přepis".

Senátorka Barbara Comstocková zdůraznila, že Kongres by měl být bezodkladně obeznámen s celou situací, "aby věděl přinejmenším tolik, co vědí Rusové". Republikánská senátorka Susan Collinsová vyzvala k okamžité schůzi senátního výboru pro kontrolu tajných služeb, jehož je členkou. Šéf tohoto výboru Richard Burr novinářům řekl, že na vysvětlení z Bílého domu celý den marně čeká.

Témata:  Donald Trump USA Rusko Izrael

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.