Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový animovaný film: "Dobrá víla" EU pomáhá uprchlíkům, východ Evropy je ale rasistický a odmítá je + VIDEO

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Paříž – Skupina Evropané bez hranic (Européens Sans Frontières) u příležitosti dne Evropy, který připadá na 9. května, zveřejnila video týkající se problematiky migrace. Jeho hlavním poselstvím je, že Evropa je otevřená osobám prchajícím před nebezpečím a pronásledováním.

Krátký film s názvem Eurodame, Help! se podle serveru Euronews zabývá hodnotami Evropské unie v oblasti žadatelů o azyl a ekonomických migrantů. Popisuje příběh mladého muže, který se svou ženou a dvěma syny blíží k ošklivé bráně s nápisem Frontex.

Frontex, oficiální agentura EU pro pohraniční a pobřežní stráž, odežene od brány muže, který hledá práci, i pašeráky lidí. Ale rodinu migrantů, která podle svých slov prchá před válkou, vpustí bez kontroly.

Tu chvíli se také objeví „dobrá víla“ v podobě Evropské unie. Víla s vlajkou EU na hrudi požádá migranty, aby ji následovali do stanu, kde prosí muže arabské vzhledu, aby jim povolil „průchod do Evropy“na kouzelném koberci.

Pak letí směrem k nebi, na kterém se objeví kompas. Když zamíří na východ Evropy, setkají se s davem rasistů, který křičí, že tam žadatele o azyl nechce. „Ale je to jejich právo!“ vysvětluje lidem bez úspěchu víla EU.

Migranti místo toho zamíří na západ Evropy, kde je jim poskytnuto vřelé přijetí. „Vítejte, opravdu vás potřebujeme,“ vítá „západní Evropan“ migranty. „Děkuji vám, ať žije Evropa,“ odpoví mu uprchlík.

Film končí pohledem na rodinu migrantů, kteří večeří spolu s evropskou rodinou. Dítě-vypravěč se pak diváků ptá: „Evropa chrání své hranice a Evropané otevřou svá srdce uprchlíkům. A co vy?“

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy