Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Putin znovu kandidovat na prezidenta? V Číně promluvil o KLDR i Eurovizi

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Peking - Ruský prezident Vladimir Putin včera po skončení konference k projektu nové Hedvábné stezky v Pekingu předstoupil před novináře. Odsoudil režim Severní Koreje za raketové testy, obul se do písňové soutěže Eurovize, kterou letos pořádala Ukrajina a vyjádřil se i k otázce, zda bude znovu kandidovat do úřadu ruského prezidenta.

Ruský prezident Vladimir Putin shrnul před novináři výsledky své návštěvy Číny, kde se mimo jiné setkal i s českým prezidentem Milošem Zemanem. Vyjádřil se ke kybernetickým útokům, písňové soutěži Eurovize i k jaderným hrozbám. Nejprve zdůraznil, že Rusko chce aktivně participovat na čínském projektu nové Hedvábné stezky, Putin si představuje, že dojde k jakési kooperaci s již existujícími projekty, jako je například uskupení ASEAN. „Rusko není zemí, která by se něčeho obávala. Čínská iniciativa nás rozhodně nespolkne, rozhodujeme společně. Nepřijmeme řešení, která by byla na něčí úkor…,“ sdělil Putin těm, kteří se obávají čínských hegemonických aspirací.

Putin se následně věnoval několika zahraničně-politickým otázkám. „Jsme kategoricky proti rozšiřování jaderného klubu, považujeme to za kontraproduktivní, škodlivé a nebezpečné,“ řekl Putin s tím, že Severní Korea by v klubu být neměla. Podle něj je však třeba se severokorejským režimem jednat a nikoliv ho zastrašovat. Testy raket, které uskutečňuje režim Kim Čong-una, odsoudil.

Prezident se dotkl také otázky Sýrie, je prý třeba, aby ruské jednotky úzce spolupracovali se syrskými Kurdy. Putin zmínil i obvinění ze strany západních zemí. Ty vyčítají Rusku, že podniká hackerské útoky. „Vždy hledáme viníky tam, kde nejsou. V loňském roce jsme nabídli našim americkým partnerům, aby se zabývali otázkami kybernetické bezpečnosti – bohužel byla naše nabídka odmítnuta,“ řekl novinářům. Stojí za stanoviskem, že je třeba řešit kybernetickou bezpečnost na mezinárodní úrovni, Putin vnímá hackerské útoky jako velmi znepokojující jev.

Putin se také vyjádřil k hudbě – piano, na které v Pekingu hrál, prý bylo rozladěné, účast na písňové soutěži Eurovize Rusko odmítlo, protože prý Kyjev není schopen zabezpečit konání takové akce. Rusko letos ani nevysílalo přenos soutěže. Vyjádřil se i ke své možné kandidatuře v prezidentských volbách, které by se v Rusku měly konat příští rok. Prý zatím neměl dostatek času, aby zvážil svoje plány možné kandidatury. O průběhu tiskové konference informoval ruský deník Rossijskaja gazeta.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy