Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Město New Orleans se zbavilo další sochu připomínající konfederaci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

New Orleans - Americké město New Orleans pokračuje v odstraňování sporných pomníků upomínajících na období konfederace. Dnes byla demontována jezdecká socha konfederačního generála P. G. T. Beauregarda. Část veřejnosti ale s kroky radnice nesouhlasí.

Z ulic města v posledních týdnech byly vedle sochy Beauregarda odstraněny ještě dva pomníky. První bylo sousoší připomínající skupinu přívrženců konfederace, kteří se po prohrané občanské válce pokusili svrhnout místní vládu složenou ze zástupců černochů i bělochů.

Poté byla odstraněna socha Jeffersona Davise. Davis byl jediným prezidentem Konfederovaných států amerických, které v letech 1861 až 1865 vedly občanskou válku se severními Spojenými státy americkými.

Jako poslední zbývá socha velitele konfederačních sil během občanské války Roberta E. Leeho.

Část veřejnosti považuje monumenty za nedílnou součást americké historie. Památky jsou odstraňovány v noci, aby se předešlo protestům.

Vlna odstraňování konfederačních symbolů začala v USA po předloňském rasovém útoku v Charlestonu v Jižní Karolíně, kde střelec zabil devět černochů. Jihokarolínské úřady tehdy rozhodly o sejmutí konfederační vlajky z budovy zákonodárného sboru.

Témata:  New Orleans historie rasismus USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy