Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka je nevyhnutelná? V případě Severní Koreje jinou možnost nemáme, tvrdí expert

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Washington – Třetí světová válka může vypuknout už za několik hodin. USA totiž nemají jinou možnost, než zahájit konflikt se Severní Koreou. Myslí si to John Dunn, emeritní profesor politické teorie na univerzitě v Cambridge.

Dunn tvrdí, že USA nemají dostatek alternativních řešení v otázce severokorejského vůdce Kim Čong-una a agrese KLDR. Jeho slova cituje server Daily Star. Expert tvrdí, že ve světle severokorejských raketových testů je totální vojenský zásah jediný způsob, jak se postavit ke krizi na Korejském poloostrově.

„Není jasné, co USA mohou dělat se Severní Koreou - kromě zahájení války,“ tvrdí Dunn. S odvoláním na činy Severní Koreje je podle svých slov pesimistický ohledně schopnosti současného vedení USA a Jižní Koreje vyřešit to, co označuje jako „pravdu těžký druh problému“.

„Nemyslím si, že existuje důvod předpokládat, že nový jihokorejský prezident bude úspěšnější než někteří z jeho předchůdců, kteří velice chtěli zlepšit vztahy s Pchjongjangem,“ dodal. „Také si nemyslím, že Trump bude úspěšnější než předchozí američtí prezidenti, pokud jde o řešení severokorejského problému.“

Američané berou hrozbu KLDR velmi vážně. Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) zřídila zvláštní jednotku, jejímž úkolem bude sledovat Severní Koreu. Zabývat by se nové středisko mělo hlavně hrozbou, která plyne z programu vývoje balistických raket a jaderných zbraní této východoasijské země, informovala dnes americká tajná služba.

V novém Středisku korejské mise (KMC) se soustředí všichni odborníci CIAna Severní Koreu. Spolupracovat budou úzce i s experty z dalších tajných služeb. Půjde o první jednotku v rámci amerických tajných služeb, která se bude věnovat pouze jedné zemi.

Témata:  Severní Korea USA Jižní Korea

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy