Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce poskytnout Kongresu přepis jednání Trumpa a Lavrovem

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Rusko je ochotno poskytnout americkému Kongresu přepis jednání prezidenta Donalda Trumpa a šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova v Oválné pracovně, pokud proti tomu Bílý dům nebude mít námitky. Řekl to dnes šéf Kremlu Vladimir Putin v reakci na zprávu listu The Washington Post, že Trump vyzradil Lavrovovi tajné informace o Islámském státu.

"Sledujeme, že ve Spojených státech se rozvíjí politická schizofrenie. Ničím jiným si nedokážu vysvětlit obviňování nynějšího prezidenta, že prozradil Lavrovovi nějaká tajemství," řekl Putin.

"Už jsem s ním (Lavrovem) dnes mluvil. Budu mu muset udělit důtku, napomenutí za to, že se o ta tajemství nepodělil. Ani se mnou, ani s ruskými tajnými službami, což je od něj velice ošklivé," zažertoval podle agentury Interfax ruský prezident.

Americké politiky využívající na domácí scéně protiruských hesel považuje šéf Kremlu buď za hloupé, anebo nebezpečné. "Víte, co mne udivuje? Destabilizují vnitropolitickou situaci v USA pod protiruskými hesly. Buď nechápou, že škodí vlastní zemi, a pak jsou prostě hloupí, anebo vše chápou, a pak jsou to nebezpeční, nevybíraví lidé," zdůraznil Putin podle agentury TASS. "Každopádně je to věc Spojených států a my se do toho plést nechystáme a nebudeme," dodal.

Putin se zdržel hodnocení Trumpova působení v Bílém domě, amerického prezidenta podle něj mají hodnotit jen američtí voliči. Nicméně podle agentury AP Putin také řekl, že bude počítat s Trumpem jako prezidentem "jedině když mu dovolí pracovat naplno".

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump Sergej Lavrov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy