Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael na USA nezanevřel, navzdory Trumpově skandálu chce úzkou spolupráci

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Bílý dům popřel zprávu, že prezident Donald Trump předal Rusku tajnou informaci, a ani Jeruzalém dosud nepotvrdil, že by varování před útoky IS předala Washingtonu některá z izraelských rozvědek. Podle dnešního prohlášení izraelské vlády se na těsných vztazích mezi USA a židovským státem nic nemění.

Podle amerických analytiků je Trumpův čin, pokud k němu došlo, závažný především proto, že prezident tajnou informaci předal Rusům, kteří ji mohou dál předat svým spojencům Íránu a Sýrii, nepřátelům Izraele.

Tyto dva státy by pak případně mohly dohledat její původní zdroj. Trump brzy zamíří do Izraele v rámci své první zahraniční cesty, na kterou se chystá vydat v pátek.

"Bezpečnostní spolupráce mezi Izraelem a naším velkým spojencem USA je ve svém rozsahu hluboká, smysluplná a bezpříkladná a přispívá k naší síle," napsal v twitteru izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman. "Tak to je a tak to dál bude," dodal.

Avi Dichter, poslanec vládní strany Likud a bývalý šéf tajné služby Šin Bet, novinářům řekl, že i kdyby zprávy o Trumpově jednání popsané v médiích byly pravdivé, závažné škody by to nezpůsobilo. "Nynější prezident (USA) je ve funkci něco přes sto dnů. To pro získání zkušeností není dostatečná doba a situace nemůže být tak špatná, jak ji popisují média," řekl Dichter v rozhovoru pro armádní rozhlas.

Témata:  Izrael Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy