Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští europoslanci souhlasí s prioritami EU při jednání o brexitu. Čeká nás trnitá cesta, varuje Pospíšil

Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Štrasburk – Čeští europoslanci se shodují, že politická vodítka k vyjednávání Evropské unie s Británií, která dnes po schválení na dubnovém summitu představili na plenárním zasedání ve Štrasburku předseda Evropské rady Donald Tusk a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, jsou v souladu se zájmy České republiky.

Podle některých by pro Česko lepší, kdyby se místo aktuálních sporů o finanční závazky větší důraz kladl na zachování dobrých obchodních vztahů. Europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP09 a STAN) se domnívá, že Evropskou unii čeká „trnitá cesta". Právě v případě vyrovnání finančních závazků, o kterém se dnes na plénu vášnivě debatovalo, se podle něj bude hledat shoda jen těžko.

Brusel trvá na uhrazení závazků ve výši několika desítek miliard eur, jenže Británie před pár dny avizovala, že by to nakonec mohla být evropská sedmadvacítka, která bude platit Británii. I když budou podle Pospíšila jednání o finančním vyrovnání asi nejtěžší, sám za mnohem důležitější považuje garanci práv občanů EU v Británii po brexitu a především nastavení podmínek vzájemného obchodu, protože Británie je významným obchodním partnerem Česka.

Europoslankyně Dita Charanzová (za ANO) varuje, že brexit zabolí Británii, ale i nás. „Pro Českou republiku je Británie čtvrtý největší exportní trh. Pro mě je důležité v tuto chvíli vědět, jaké budeme mít obchodní vztahy s Británií," připomněla. „Musíme zabránit tomu, aby naše firmy měly zboží ve skladech a nevěděly, jakým způsobem se bude proclívat," řekla. Kromě záruk pro občany EU žijící v Británii je podle Charanzové důležité zachovat s Británií jednotnou linku v boji proti terorismu.

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský je přesvědčen, že většina důležitých bodů v politických vodítkách je. „Musíme dořešit nějaké věci, které se týkají další spolupráce států ve výzkumných projektech," uvedl. Málo se podle něj vodítka věnují také bezpečnostní spolupráci po odchodu Británie z EU. „Já bych byl osobně více kompromisní a méně striktně nesmlouvavý. Ta rétorika některých politiků... je příliš vymezená a drsná," dodal Zdechovský.

Komunista Jaromír Kohlíček označuje za nejdůležitější bod sociální otázky. I on souhlasí s rozhodnutím, že bude Evropská unie nejdříve jednat o ukončení členství Británie a teprve potom o budoucích vztazích. „To bychom měli všichni dohromady držet, i kdyby tam byly určité náznaky, že za cenu nějakých ústupků by se mohla ta jednotná fronta těch sedmadvaceti států rozbourat," uvedl.

Miroslav Poche (ČSSD) za prioritou považuje zajištění práv občanů České republiky, ať už těch žijících v Británii či těch v Česku.

Témata:  europoslanci Brexit EU Jiří Pospíšil Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy