Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Emmanuel Macron podpořil kandidaturu Paříže na olympijské hry v roce 2024

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Nový francouzský prezident Emmanuel Macron, který nastoupil do úřadu v neděli, vyjádřil plnou podporu kandidatuře Paříže na Letní olympijské hry 2024. Jediným soupeřem francouzské metropole je americké Los Angeles.

Macron bude přítomen na finální prezentaci kandidátů konané 11. a 12. července ve švýcarském Lausanne. Zda se nedávno zvolený prezident zúčastní i kongresu v Limě s datem 13. září, na němž se rozhodne o pořadateli, zatím není jasné.

Informaci oznámil na tiskové konferenci Tony Estanguet, šéf kandidatury Paříže na pořádání her 2024. "Emmanuel Macron nám sdělil, že nás podpoří až do závěrečného vítězství. O jeho cestě do Peru se ještě bude diskutovat. Co se týče zájmu o naši kandidaturu, pan prezident Macron navazuje na svého předchůdce pana Hollanda. Pro nás tato podpora znamená velmi mnoho, dokazuje sílu a soudržnost projektu Paříž 2024."

Kvůli nízkému zájmu veřejnosti z boje o pořádání OH 2024 odstoupily Boston, Hamburk, Řím a Budapešť, a tak spolu s Paříží zbývá v osudí Los Angeles. Rovněž město na samém západě USA se těší podpoře hlavy státu. Kandidaturu už dříve posvětil americký prezident Donald Trump, jenž je podle starosty LA Erica Garcettiho připraven dorazit přímo na volební kongres do Limy.

Paříž naposledy hostila olympijský hry v roce 1924, Los Angeles zase v roce 1984. LA v případě neúspěchu hodlá kandidovat také pro rok 2028, Francouzi tuto možnost vyloučili, jelikož jejich projekt na výstavbu navrhované olympijské vesnice se dočkal schválení pouze pro rok 2024.

Témata:  olympiáda Paříž Los Angeles Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy