Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje o Mosul vrcholí. Ze západu města může utéct až 200 tisíc lidí, varuje OSN

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád - Jak vrcholí bitva o západní Mosul, OSN varuje před náporem uprchlíků z města. Z oblasti bojů by jich mohlo utéct až 200 tisíc.

"Vzhledem k tomu, že boje nabírají na intenzitě a posouvají se směrem k mosulskému Starému městu, očekáváme, že z města uteče až 200.000 lidí," uvedla koordinátorka humanitární pomoci OSN v Iráku Lise Grandová.

Dodala, že od počátku ofenzivy irácké vládní armády, jež byla s podporou Spojených států zahájena v polovině loňského října, z města odešlo přes 700.000 civilistů.

Druhé největší město Iráku Mosul ovládli džihádisté z IS v červnu 2014. Úplné dobytí Mosulu by bylo těžkou ranou pro džihádisty, kteří podle Bagdádu v současnosti ovládá už jen asi sedm procent iráckého území. V roce 2014 měli přitom radikálové pod kontrolou asi třetinu této blízkovýchodní země.

Irácké síly průkazně vítězí v bitvě o Mosul, řekl zmocněnec Spojených států pro boj proti IS Brett McGurk. Irácké úřady podle něj tvrdí, že budou potřebovat větší finanční pomoc od mezinárodního společenství, aby mohly na území, které získaly zpět, začít obnovu. Vládní ofenziva za znovudobytí Mosulu, který je nyní poslední významnou baštou IS v zemi, začala v polovině loňského října.

Témata:  Irák Islámský stát OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy