reklama

Jihokorejský prezident Mun Če-in, uvedl, že je „vysoce pravděpodobné“, že vypukne válka se Severní Koreou. Varoval také, že nedávný severokorejský raketový test představuje vážnou hrozbou pro světový mír.

„Ve skutečností existuje vysoká možnost vojenského konfliktu na severní hraniční linii a vojenské demarkační linii,“ citují světová média jihokorejskou hlavu státu. „Tvrdě se vypořádáme se severem, spolu s mezinárodním společenstvím,“ řekl Mun během návštěvy na ministerstvu obrany v Soulu podle tiskové agentury Younhap.

Uvedl také, že armáda jeho země je připravena a schopna zasáhnout a zareagovat na útok ze severu. „Severní Korea před čtyřmi dny odpálila raketu a tvrdí, že může odpálit libovolnou balistickou raketu středního doletu,“ řekl Mun.

„Spuštění programu balistických raket je vážná provokace, která porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN, stejně tak je vážným problémem pro globální mír a stabilitu. Nikdy nebudeme tolerovat takové severokorejské provokace a jadernou hrozbu,“ dodal.

Jeho slova přichází jen pár hodin poté, co Jižní Korea, která hostí 28,500 amerických vojáků, uvedla, že chce znovu otevřít komunikační kanál se Severní Koreou. Agentura Reuters k tomu poznamenala, že stanovisko zřejmě souvisí s politikou nového jihokorejského prezidenta, který vůči Pchjongjangu hodlá uplatňovat sankce i dialog, aby tak udržel svého souseda na uzdě.

„Jednoduše řečeno si přejeme, aby komunikační kanály mezi Jižní a Severní Koreou byly otevřeny. Ministerstvo pro sjednocení se touto otázkou zabývalo, ale zatím o ničem nerozhodlo," řekl mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení.

O tom, že třetí světová válka může vypuknout už za několik hodin, už varoval například John Dunn, emeritní profesor politické teorie na univerzitě v Cambridge. USA podle něj nemají jinou možnost, než zahájit konflikt se Severní Koreou. „Není jasné, co USA mohou dělat se Severní Koreou - kromě zahájení války,“ tvrdí Dunn.