Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v Německu poslal Syřana spojeného s IS do vězení

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Berlín - Na pět let za mříže poslal dnes berlínský soud dvacetiletého Syřana, který v německé metropoli shromažďoval informace o cílech pro možný teroristický útok.

Šás M., který se v letech 2013 až 2015 účastnil bojů v Sýrii na straně Islámského státu, přišel do Německa jako uprchlík v létě 2015 a žil v okolí hlavního braniborského města Postupim. Loni se chtěl do Sýrie vrátit, případně sloužit jako kontakt pro IS v Německu, v březnu byl ale zadržen.

Obžaloba ho vinila z toho, že v Berlíně sledoval cíle k teroristickému útoku a informace o nich předával kontaktní osobě z Islámského státu. Tyto údaje tak mohly být využity k plánování útoku.

Mladý muž pozoroval například okolí Braniborské brány, Spolkového sněmu nebo Alexandrovo náměstí a shromažďoval informace mimo jiné o tom, kolik osob nebo autobusů s turisty se pohybuje na těchto místech v centru Berlína, která jsou hojně navštěvována.

Berlínský soud dnes konstatoval, že Šás napomáhal teroristické organizaci. Při rozsudku zohlednil, že Syřan byl v době spáchání většiny činů mladistvý, jinak by mu hrozil vyšší trest.

Témata:  Islámský stát Sýrie Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy