Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin si Trumpa vychutnává, má ho za šaška, tvrdí historik

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Pokud existuje někdo, kdo si užívá aktuální potíže amerického prezidenta Donalda Trumpa, je to jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Myslí si to vojenský historik a publicista Max Boot. S uvedeným názorem vystoupil v komentáři pro server Commentary Magazine.

Problém pro USA

Ruský prezident byl během středeční tiskové konference s italským premiérem v Moskvě v dobré náladě a sarkasticky žertoval, když hájil Trumpa obvinovaného z vyzrazení tajných informací šéfovi ruské diplomacie Sergeji Lavrovovi a ruskému velvyslanci Sergeji Kisljakovi při jejich návštěvě Oválné pracovny z minulého týdne, připomíná Boot. Podle Putina se Lavrov o „tyto tajnosti nepodělil“, přičemž prezident nabídl poskytnutí přepisu celého jednání americkému Kongresu, což podle historika vyvolává otázku, zda se Rusům nepodařilo do Bílého domu pronést nahrávací zařízení.  

Putin navíc spustil celkovou obranu Trumpa, která kopíruje zprávy kontroverzní televize Fox News, především kritiku, že americký prezident se stal obětí protiruské paranoii, poukazuje expert. „To, co mě překvapuje, je jak míchají s domácí politickou situací za pomoci protiruských sloganů. Buď nechápou, jak poškozují svou vlastní zemi a v takovém případě jsou jednoduše hloupí, nebo chápou vše a v takovém případě jsou nebezpeční a proradní,“ cituje Boot šéfa Kremlu.

To, co je známo, nicméně představuje podle Boota závažný problém pro Ameriku, nikoliv pro Rusko. Historik odkazuje na výpověď bývalého ředitele Národní zpravodajské služby Jamese Clappera v Kongresu, v níž varoval, že Rusové musí slavit úspěch, kterého dosáhli při investici minimálních zdrojů. V té souvislosti pokládá otázku, proč tomu tak je, když Trump nesplnil nic z ruských přání, od uvolnění sankcí po uznání anexe Krymu, jak argumentují jeho zastánci.

„To je pravda, ačkoliv jakkoliv mohl Trump chtít jednat s Putinem v těchto intencích, nebylo to politicky možné, jakmile se Putinova tajná kampaň pomáhající ke zvolení Trumpa stala předmětem veřejného povědomí a kontroverze,“ odpovídá si publicista. Dodává, že Trump zároveň nepodnikl jediný krok k potrestání Ruska za podrývání americké demokracie a není jasné, zda tuto otázku vůbec nastolil při jednání s Lavrovem.      

Americký prezident sice nařídil raketový úder na leteckou základnu patřící Bašáru Asadovi, spojenci Putina, ale také se nepokusil syrského vládce svrhnout a zřejmě se ve skutečnosti smířil s jeho setrváním u moci, podotýká Boot. Konstatuje, že z ruské perspektivy nespolupracuje Trump natolik, jak se očekávalo, ale zároveň není tak nepřátelský, jak by byla obávaná Hillary Clintonová.

Lepší pohled tak podle historika nabízejí americké tajné služby, které tvrdí, že Rusko nezasahovalo do americké politiky ani tak s cílem podpořit Trumpa, jelikož o jeho schopnosti zvítězit pochybovalo, ale spíše se snažilo podkopat důvěru veřejnosti v americký demokratický proces a naplňovat svůj dlouhodobý cíl, tedy podlamovat Spojenými státy vedený liberálně-demokratický řád, jehož šíření vnímají Putin a další ruští představitelé jako hrozbu pro svou zemi a svůj režim.

Ruská mise splněna

„Mise splněna,“ píše Boot. Soudí, že důvěryhodnost posledních amerických voleb byla ruskými zásahy a podezřením, že Trumpova kampaň se vedla ve spolupráci s Rusy, poškozena. A nyní v důsledku Trumpových pokusů zamezit FBI tyto okolnosti prošetřit roste skandál ohledně údajného bránění spravedlnosti ze strany prezidenta, podotýká odborník. Dodává, že jak je Trump rozptylován a pod palbou, jeho vláda, která nikdy nefungovala příliš dobře, je stále více paralyzována.          

Z ruského pohledu přinášejí dnešní dny důvod k radosti, deklaruje Boot. Ztotožňuje se přitom s názorem Amie Ferris-Rotmanové prezentovaným na serveru Foreign Policy, že americká demokracie zřejmě čelí jedné z největších výzev v posledních stoletích, zatímco pro Rusko nastal čas k tomu škodolibě přispívat.

Po desetiletích, kdy Washington Moskvu pranýřoval kvůli neférovým volbám, utlačování tisku a rozbujelé korupci, Rusko s radostí sleduje chaos a skandály doprovázející Trumpovu administrativu a čím větší zmatek v USA panuje, tím hlasitěji se Rusové smějí, uvádí historik. Připomíná, že podle Ferris-Rotmanové ruská televize zpočátku přistupovala k Trumpovi shovívavě, ale nyní ho již líčí jako „neobratného šaška“, kterého zastiňuje mazaný prezident Ruska.

„Putin musí vědět, že jeho veřejná obhajoba Trumpa (americkému) prezidentovi nepomáhá – a to je přesně to, proč se k ní uchyluje,“ myslí si publicista. Ruský prezident dle jeho mínění zjistil, že pokud Bílý dům nesplní seznam jeho přání, může Kreml Trumpovi alespoň trochu znepříjemnit život a rozvracet Spojené státy do té míry, že nebudou schopné účinně čelit ruským plánům.

Témata:  USA Rusko Donald Trump Vladimír Putin

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy