Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci odmítají Turky, více než jiné země v EU

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín/Ankara - Evropané nechtějí Turecko v Evropské unii. Vyplývá to z průzkumu, jež zveřejnil německý Bild. Čtyři z pěti Evropanů tohoto člen NATO v EU nechtějí. Velmi silně se proti možnému připojení Turecka k Unii ozývají Němci.

Erdoganovo Turecko v Evropě není žádoucí. Do této věty by se daly shrnout výsledky průzkumu veřejného mínění, které zveřejnil německý list Bild. Z něho vyplývá, že čtyři z pěti Evropanů Turecko v EU nechtějí. 

Velmi výrazný odpor vůči tureckému členství v Unii je patrný právě v sousedním Německu. Průzkum si zadala nejsilnější frakce v Evropském parlamentu, Evropská lidová strana (EPP). Celkem 77 procent respondentů Turky v Unii nechce.

Nejvíce se proti Turkům ozvalo Německo. Celých 86 procent dotázaných si nepřeje, aby členská země NATO, Turecko, v Unii bylo. Ostře proti se postavili taktéž Nizozemci (84 procent). Nejmenší problém s Turky mají Španělé, proti členství se tam staví jen 60 procent lidí.

"Evropané očekávají, že politici konečně sdělí stanovisko, jak to bude dál s přístupovými rozhovory s Tureckem. Po všem, co se stalo, s rozhovory pokračovat nemůžeme," řekl pro Bild předseda lidovecké frakce Manfred Weber.

Výsledek je zajímavý zejména proto, že v Německu žije největší menšina Turků v celé Evropě. V roce 2014 se na území našich sousedů nacházelo přes milion a půl Turků, ve velkých městech žijí v celých čtvrtích.

Průzkum probíhal mezi tisícovkou občanů jednotlivých zemí Německa, Francie, Irska, Itálie, Nizozemí, Polska, Rumunska, Švédska a Španělska.

Témata:  EU Turecko Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy