Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Východoevropské země by měly projevit více solidarity kvůli uprchlíkům, zní z Bulharska

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Sofia – Bulharský premiér Bojko Borisov dnes vyzval země východní Evropy, které odmítají plány na rozdělování uprchlíků, aby projevily větší solidaritu. Uvedla to agentura AFP.

Borisov zároveň potvrdil, že jeho země přijme migranty, které mu určil systém kvót Evropské unie. Podle předsedy bulharské vlády nemůže být solidarita jen jednosměrná pro „země, které jako my počítají s evropskou solidaritou", pokud jde o strukturální fondy.

Bulharský premiér poukázal, že země jsou „rády, když jsou poskytovány finanční prostředky" na rozvoj nejchudších států EU. Když ale mají nejbohatší státy „problémy kvůli migrační vlně, jež míří k nim, musí pak tyto státy podat důkaz o solidaritě a vzájemné pomoci.

Borisov, jehož země by se měla podle kvót postarat o 1200 lidí, v rozhovoru s AFP nicméně připustil oprávněnost jednoho z argumentů odmítačů kvót, který se týká neochoty migrantů zůstat v chudších evropských zemích.

Bulharský premiér uvedl, že jeho země závazek splní, ať už půjde o 1200 nebo 2000 migrantů. „Oni ale chtějí jít do Rakouska či do jiných zemí, nechtějí zůstat v Bulharsku. Máme postavit vězení, abychom je (v Bulharsku) drželi?" dodal.

Témata:  Bulharsko uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy