Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cholera pustoší Jemen, může onemocnět čtvrt milionu lidí

Africké děti, ilustrační fotgorafie
Africké děti, ilustrační fotgorafie
Foto: UNICEF

Saná - Epidemii cholery v Jemenu se nedaří zastavit. Zemřelo již 315 lidí a u dalších 29.300 je podezření na nákazu.Ještě v pátek bylo o 70 obětí méně a necelých 6000 případů podezření na tuto chorobu.

Epidemie v Jemenu, sužovaném od roku 2014 občanskou válkou, propukla v říjnu roku 2016. V zemi se totiž nedostává čisté pitné vody.

Cholera ohrožuje na životě hlavně děti, starší lidi a jinak nemocné osoby. Cholera je nebezpečná také pro těhotné, zejména u žen v prvním trimestru hrozí potrat. Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že bez okamžitých nouzových opatřený by mohlo během následujícího půl roku onemocnět čtvrt milionu lidí.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou.

Před vycestováním do oblastí, ve kterých se cholera vyskytuje, se nechte očkovat. Mezi doporučení patří nejíst nedostatečně tepelně upravené rybí maso, mořské plody, nepít vodu z vodovodu a nechladit si nápoje ledovými kostkami vyrobenými z nebalené vody.

Témata:  Jemen cholera Afrika

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 14:27

Nabitý rok 2025. Lionel Richie a Alanis Morissette přijedou do Prahy

Čeští fanoušci světové pop music se v příštím roce mají na co těšit. Pořadatelé koncertů v hlavním městě totiž v pondělí oznámili, že dorazí dvě velké hvězdy v rozmezí pouhých pár týdnů na začátku léta. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy