reklama

Podle agentur při incidentu zemřel jeden z demonstrantů a mladí účastníci protestní akce pak zapálili dvě policejní stanice. „Při protestu ve městě Tatávín zemřel mladý muž, kterého přejelo policejní auto," upřesnilo tuniské ministerstvo zdravotnictví smrtelný incident. V zemi už několik týdnů pokračují demonstrace kvůli nezaměstnanosti.

Výjimečný stav vyhlášený v listopadu 2015, když islamisté zabili 12 členů prezidentovy ochranky, byl minulý týden prodloužen o další měsíc.

Prezident Kaíd Sibsí 10. května nařídil armádě, aby chránila zařízení na těžbu ropy, plynu a fosfátů. Učinil tak v důsledku vzrůstajících nepokojů zejména na jihu země, při nichž protestující požadovali lepší pracovní příležitosti a větší podíl z výnosů z místních přírodních zdrojů.

Právě v Tunisku před šesti lety odstartovala vlnu povstání v Africe a na Blízkém východě známou jako arabské jaro. Revoluce v Tunisku vypukla koncem roku 2010, kdy se kvůli špatným životním podmínkám upálil mladík Muhammad Buazízí. Poté se rozšířily demonstrace zejména proti nezaměstnanosti, které 14. ledna 2011 přiměly odstoupit dlouholetého autokratického vůdce Zína Abidína bin Alího.

Tunisko je považováno za jedinou arabskou zemi, které arabské jaro přineslo demokracii. Nenaplnily se ale zatím naděje, že se zlepší ekonomická a sociální situace obyvatel. Rozpočet zatěžuje rostoucí schodek, a proto vláda plánuje úsporná opatření. Ekonomika těžící z turismu stále bojuje s následky předloňských atentátů na cizince v hotelech v přímořském letovisku Súse.