Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku zbourali část klubu, kde na Silvestra vraždil radikál

teroristický útok v Reina Night Club, Turecko (1.1.2017)
teroristický útok v Reina Night Club, Turecko (1.1.2017)
Foto: Reprofoto

Istanbul - Turecké úřady dnes nechaly částečně zbourat luxusní istanbulský noční klub, kde radikální islamista zabil během silvestrovské noci 39 lidí.

O částečné demolici klubu Reina podle ní rozhodla istanbulská radnice, která konstatovala porušení stavebních předpisů. Tento krok je překvapivý, neboť o budoucnosti klubu, zavřeného od 1. ledna, se zatím diskutovalo, uvedla agentura AP.

Většina obětí útoku v zařízení, kde lidé slavili příchod roku 2017, byli turisté, hlavně ze zemí Blízkého východu a severní Afriky, ale i z Indie, Ruska či Izraele. Proces s pravděpodobným útočníkem, uzbeckým občanem Abdulgadirem Mašaripovem, začne 11. prosince.

Istanbulský noční klub, v němž během silvestrovské noci zemřelo 39 lidí, nebyl původním terčem Uzbeka označovaného za pachatele masakru. Zaútočit chtěl na frekventovaném náměstí Taksim, ale kvůli přísným bezpečnostním opatřením si to po konzultaci s předákem teroristické organizace Islámský stát (IS) rozmyslel. Zadržený muž to podle listu Hurriyet řekl vyšetřovatelům.

Čtyřiatřicetiletý Abdulgadir Mašaripov policii podle zdroje deníku řekl, že jednal na přímý rozkaz jednoho z předních lidí v hierarchii IS v syrském městě Rakka, považovaném za hlavní baštu organizace v zemi.

"Přišel jsem na (náměstí) Taksim během silvestrovského večera, ale bezpečnostní opatření byla velmi intenzivní. Nebylo možné tam provést útok," uvedl podle záznamu z policejního výslechu. "Dostal jsem instrukce, abych v oblasti vyhledal nový terč. Projel jsem tedy pobřeží (Bosporské úžiny) v taxíku okolo desáté večer," popsal muž, který se prý pro klub Reinarozhodl kvůli jeho poměrně slabé ostraze.

Témata:  Turecko teroristický útok v Reina Night Club v Turecku

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy