Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se setkal s Netanjahuem, hovořili o údajném vyzrazení informace Rusům

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Jeruzalém - Americký prezident Donald Trump se při dnešním setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem vyjádřil ke kauze údajného vyzrazení tajné informace ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi během jejich nedávné schůzky v Bílém domě. Tradičního spojence USA ujistil, že v diskuzi s ruskými činiteli nikdy nezmínil slovo Izrael. 

Trump odmítá, že by Rusku nedopatřením vyzradil mimořádně citlivé informace, a trvá na tom, že chtěl v rámci boje proti radikálům jisté údaje Moskvě záměrně poskytnout. „Během tohoto jednání jsem nikdy neřekl ani slovo o Izraeli a ani jsem jméno Izrael nezmínil," tvrdí Trump. Sám Netanjahu k Trumpovým slovům dodal, že vzájemná spolupráce tajných služeb je skvělá.

Vyzrazená informace se údajně týkala jistého plánu teroristického hnutí Islámský stát (IS) na zneužití notebooků na palubě letadel a také města, kde byla hrozba zachycena. Podle deníku The Washington Post, který kauzu zveřejnil, tak Trump ohrozil bezpečnost zdroje jistého amerického spojence, který citlivou informaci USA předal.

Nejmenovaní američtí činitelé následně uvedli, že USA získaly údaje od Izraele. Z toho, že Trump Rusům sdělil, že v pozadí je Izrael, prezident ale nikdy nařčen nebyl, poznamenala AP.

Deník The Jerusalem Post o dnešní večerní schůzce Trumpa a Netanjahua, která se konala v hotelu King David, napsal, že oba státníci spolu v soukromí hovořili zhruba hodinu. Poté se k nim přidali americký ministr zahraničí Rex Tillerson, Trumpův poradce a zeť Jared Kushner, americký velvyslanec v Izraeli David Friedman a americký zvláštní představitel pro mezinárodní jednání Jason Greenblatt.

Témata:  Donald Trump Izrael Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy