Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hráč NBA nazval Erdogana Hitlerem

Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Foto: NATO

New York - Enes Kanter, hráč nejvyšší americké basketbalové ligy (NBA) původem z Turecka, dnes autoritativního tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana označil za "Hitlera našeho století". Kanter je dlouholetým příznivcem duchovního Fethullaha Gülena, jehož turecké vedení označuje za inspirátora loňského pokusu o převrat. Gülen žije v americkém exilu a Ankara se zatím neúspěšně snaží o jeho vydání.

Kanter je hlasitým Erdoganovým kritikem a Ankara mu o uplynulém víkendu zrušila pas. Basketbalista Oklahomy na tiskové konferenci v USA dodal, že se cítí být obětí politické msty.

Kanter se v neděli vracel do USA a při zastávce v Rumunsku byl zadržen, místní úřady totiž zjistily, že jeho pas už neplatí. „Hlavním důvodem je to, že když se někdo snaží jít proti (tureckému) prezidentovi, on se pokusí ho umlčet," řekl pětadvacetiletý sportovec, jehož citovala agentura Reuters. Přes sociální média podle svých slov pravidelmě dostává výhrůžky smrtí.

Kanter prezidenta obvinil, že se snaží umlčet opozici za každou cenu a nezastaví se ani před vraždami. "Erdogan je strašný muž. Je to Hitler našeho století. Doufám, že svět s tím něco udělá," řekl basketbalista. Minulý rok zpřetrhal svazky se svou rodinou v Turecku a přísahal věrnost Gülenovi. Stalo se tak podle něj poté, co turecká média zveřejnila dopis jeho otce, který se v listu svého syna zřekl.

Turecké úřady v souvislosti s pokusem o puč zadržely už asi 49.000 lidí, vyšetřování jich ale čelilo více než 150.000. Zhruba 145.000 státních zaměstnanců, pracovníků bezpečnostních složek a vysokoškolských pedagogů přišlo kvůli údajnému napojení na Gülenovo hnutí o práci.

V zemi se v polovině dubna konalo referendum, v němž zvítězili zastánci změny parlamentního systému na systém prezidentský. Někteří politologové referendum považují za počátek cesty k diktatuře.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy