Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se sešel s Abbásem, slíbil mu pomoc USA při nastolení míru

Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás
Foto: CNN

Jeruzalém - Americký prezident Donald Trump se dnes přesunul z Jeruzaléma do osm kilometrů vzdáleného Betlému na Západním břehu Jordánu, kde se setkal se šéfem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem.

Trump vyjádřil naději, že "Amerika může Izraelcům a Palestincům pomoci nastolit mír a přinést regionu a jeho obyvatelům novou naději". Pokud se obě znesvářené strany na míru dohodnou, "zahájí to mírový proces na celém Blízkém východě," řekl prezident. "Byl by to ohromující úspěch," dodal.

"Prezident Abbás mě ujistil, že je připraven upřímně usilovat o mír. To samé mi slíbil i premiér Benjamin Netanjahu," uvedl dále Trump s odkazem na pondělní rozhovor s předsedou izraelské vlády.

Palestinský předák poznamenal, že "ponechává dveře pro dialog s izraelským sousedem otevřené". Zopakoval ale palestinské podmínky včetně nároku na východní Jeruzalém jako hlavní město budoucího palestinského státu.

"Naším hlavním problémem je okupace a židovské osady, stejně jako izraelské odmítání práva Palestinců na vlastní stát. Problém mezi námi a judaismem neexistuje," konstatoval Abbás.

Témata:  Donald Trump Mahmúd Abbás Palestina USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy