Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Donald Trump míří do Bruselu. Osobně se seznámí s EU i NATO

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

Brusel - Americký prezident Donald Trump míří do Bruselu. Vyvrcholením návštěvy belgické metropole bude ve čtvrtek večeře s šéfy států a vlád členských zemí Severoatlantické aliance. Ačkoli nepůjde o klasický summit, přesto by měli politici mluvit o tématech jako je zvyšování obranných výdajů, zapojení NATO do koalice proti Islámskému státu či budoucnost transatlantické spolupráce.

Nového šéfa americké administrativy čeká audience u belgického krále, několik dvoustranných schůzek, ale především setkání s představiteli Evropské unie a ve čtvrtek jednání s lídry zemí NATO.

Trump jen krátce po svém římském setkání s papežem Františkem přiletí do města, které sám označoval za “pekelnou jámu”. Tahle jeho slova souvisela s představou Bruselu jako metropole prolezlé islamistickými teroristy. Trump se ale v Bruselu rozhodně nebude muset bát. Ohlášeno je sice několik demonstrací a protestovat má například stovka aktivistů převlečených za Sochy svobody. Uzavřené budou části města a přerušena doprava.

Trump, pro kterého to bude první příležitost vidět pohromadě zástupce většiny evropských zemí, bude hlavní “atrakcí” schůzky spolu s novým francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. S tím by měl ve čtvrtek poobědvat.

Trump se k alianci, na kterou Evropa spoléhá jako na svou základní obrannou jistotu, původně vyjadřoval poměrně odtažitě. V poslední době však svůj přístup změnil, zřejmě také pod vlivem svého ministra obrany Jamese Mattise, který dříve vedl jedno z aliančních velitelství.

Proměnou prochází zřejmě také Trumpův pohled na Evropskou unii. Původní otázky o tom, kdo po Británii vystupuje jako další, nyní - také po jednáních například s německou kancléřkou Angelou Merkelovou - zřejmě nahrazuje konstruktivnější a informovanější přístup.

Amerického prezidenta ve čtvrtek dopoledne uvítají v budově, kde se konají summity EU, předsedové Evropské rady Donald Tusk a Evropské komise Jean-Claude Juncker, části schůzky se zúčastní z evropské strany také předseda europarlamentu Antonio Tajani a šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Tusk a Juncker Trumpa pozvali na “summit EU-USA” bezprostředně po jeho zvolení do funkce. Juncker však byl později vůči novému obyvateli Bílého domu kritický, když jej v jedné z debat se studenty označil za nebezpečí pro vztahy mezi Evropou a Amerikou a poznamenal, že ho bude třeba naučit tomu, co to Evropa je a jak funguje.

Diplomaté podobně štiplavý tón nyní už neočekávají. Předpokládají naopak prvotní diskusi o představách obou stran ohledně budoucnosti tradičně silných vzájemných vztahů, včetně důležité otázky pokračování nyní zmrazených rozhovorů o rozsáhlé obchodní a investiční dohodě známé jako TTIP (Transatlantické obchodní a investiční partnerství).

Témata:  Donald Trump NATO (Severoatlantická aliance) EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy