reklama

Žadatelé o azyl, kteří přišli do Belgie a oklamali úřady, když tvrdili, že jsou nezletilí, budou muset zaplatit náklady na rentgenové vyšetření, které potvrdí skutečný věk analyzovaných osob. 

Počítá s tím návrh zákona, s nímž přišel státní tajemník pro azylovou politiku Theo Francken. Podle deníku La Libre Belgique by měla návrh předložit koaliční Nová vlámská aliance (N-VA).

Jen v loňském roce přišlo do Belgie 1500 nezletilých migrantů bez doprovodu dospělých. Úřad, který se jejich žádostmi zabývá, má možnost v případě pochybností o věku azylantů požádal o lékařské ověření tzv. kostního věku pomocí rentgenových snímků zubů, zápěstí a klíční kosti.

Tomuto testu se loni podrobilo 659 mladistvých žadatelů o azyl, tedy 40 procent ze všech migrantů, kteří tvrdili, že jsou nezletilí. U 180 z nich bylo zjištěno, že o svém věku lhali.

Francken chce proto prosadit zákon, podle kterého by takoví migranti museli zaplatit náklady na sérii rentgenových vyšetření z vlastní kapsy. Řádově se jedná o 200 až 300 eur, tedy zhruba o 5000 až 7500 korun.

Nový plán má i Německo

Německo také chystá nový způsob, jak bojovat s náporem migrantů a lépe zjišťovat jejich minulost. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) dostane pravomoc kontrolovat mobilní telefony a SIM karty uprchlíků, aby mohl ověřit jejich identitu.

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky bude moci mobilní telefony a další datové nosiče prověřovat, jen když nebude mít jinou možnost, jak totožnost uprchlíků zjistit. Ministr vnitra Thomas de Maiziére už dříve vyjádřil přesvědčení, že jde o přiměřené opatření, a nikoli o nepřijatelný zásah do soukromí, jak tvrdila například opoziční strana Levice.

Do Německa v letech 2015 a 2016 přišlo téměř 1,2 milionu běženců. Řada z nich dorazila bez jakýchkoli dokladů, mobilní telefon s sebou ale často imigranti měli. V takových případech by podle přesvědčení poslanců kontrola mobilních telefonů mohla pomoci k identifikaci uprchlíků nebo alespoň k získání bližších informací o jejich cestě do spolkové republiky.