Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František se sešel s Trumpem, setkání bylo zpočátku chladné

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Papež František dnes ráno přijal k soukromé audienci amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jejich setkání působilo na úvod chladně, zejména z Františkovy strany. Šéf Bílého domu byl zaražený a první stisk ruky provázely vážné tváře bez úsměvu.

Trump přišel do Apoštolského paláce s několika poradci a nejbližšími členy své rodiny. Manželka Melania a dcera Ivanka se v souladu s letitou vatikánskou tradicí dostavily na setkání s papežem v černém a s rouškou zakrývající vlasy.

Podle znalců vatikánských zvyklostí bylo setkání papeže s prezidentem v úvodu chladné. Po skončení půlhodinového soukromého rozhovoru si František ale srdečně potřásl rukou se členy Trumpova doprovodu. Oba muži si vyměnili dary.

Papež a prezident se rozcházejí v postojích k problémům migrace a ochrany životního prostředí. František ostře kritizoval záměr Bílého domu vybudovat zeď na hranici s Mexikem a zakázat vstup do USA občanům několika muslimských zemí. Papež v této souvislosti prohlásil, že člověk pomýšlející na budování zdí místo mostů "není křesťan", což Trump označil za "nechutný" výrok.

"Kdyby byl Vatikán napaden Islámským státem, což, jak víme, je jeho konečným cílem, můžu vám říct, že papež by si úpěnlivě přál, aby se Donald Trump stal prezidentem," řekl budoucí šéf Bílého domu na jednom z volebních mítinků.

Papež se po setkání s prezidentem odebral k tradiční středeční generální audienci. Trump se vydal na prohlídku svatopetrské baziliky a slavné Sixtinské kaple.

Témata:  Papež František Donald Trump Vatikán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy