Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud poslal ruského opozičního demonstranta na 18 měsíců do vězení

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Moskva - Účastník nepovolené demonstrace proti korupci si má podle rozhodnutí moskevského soudu odsedět 18 měsíců. Akce svolané na 26. března do Moskvy opozičním předákem Alexejem Navalným se zúčastnily tisíce Rusů.

Pozorovatelé předpokládají, že přísné rozsudky nad zatčenými demonstranty mají odstrašit nespokojence před další demonstrací svolanou Navalným na příští měsíc.

Devětatřicetiletý truhlář Alexandr Švakov se snažil dostat z policejního autobusu dříve zadržené demonstranty a dostal se do potyčky s policejním důstojníkem. Ochráncům lidských práv si stěžoval, že jej policisté po zatčení zbili, a tak jej musela nejprve odvézt sanitka k ošetření.

Před soudem se přiznal k vině, omluvil se policejnímu důstojníkovi, že jej napadl, a požádal o odsouzení bez dalšího dokazování, čímž si zajistil, že trest nepřesáhne dvě třetiny maximální sazby.

Za násilí vůči státnímu představiteli, bez ohrožení života či zdraví, hrozí v Rusku až pět let vězení. Muž požádal o podmíněný trest, a to i vzhledem k tomu, že pečuje o invalidní matku, stará se o dceru a splácí úvěr. Prokurátorka mu i přes polehčující okolnosti navrhla dva roky vězení kvůli společenské nebezpečnosti činu.

„Pro místa, kam se dostala naše státní mašinérie, ruština ještě nevymyslela název," usoudil o poměrech opoziční politik Dmitrij Gudkov. Upozornil, že Špakova usvědčil týž policista, který vystupoval jako „napadený" i v procesech s demonstranty proti návratu Vladimira Putina do Kremlu na jaře 2012.

Minulý týden moskevský soud potrestal jiného demonstranta, osmadvacetiletého herce Jurije Kulija, osmiměsíčním vězením. Další tři obvinění ještě čekají na proces.

Témata:  Rusko soudy demonstrace v Rusku

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy