Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump jedná v Bruselu. Setkání s Tuskem a Junckerem se protáhlo

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Brusel - Americký prezident Donald Trump dnes dopoledne jednal v budově Evropské rady v Bruselu s představiteli Evropské unie. Nejprve hovořil s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Pak přišli na řadu další politici.

Tusk krátce po 10:00 SELČ uvítal amerického prezidenta hned po vystoupení z vozu u vchodu do nové budovy Europa v centru evropské čtvrti v Bruselu. Žertovali mezi sebou, ale s přítomnými novináři nehovořili a překvapivě se ani nezastavili k tradičnímu fotografování před připravenými vlajkami USA a EU.

Jednání s Tuskem a Junckerem, původně plánované jen na 15 minut, se o něco protáhlo. Opozdil se tak začátek diskuse v širším formátu. Té se z unijní strany účastnili také předseda europarlamentu Antonio Tajani a šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, Trumpa doprovázeli poradce pro otázky národní bezpečnosti Herbert McMaster, ministr zahraničí Rex Tillerson, Trump a ministr obrany Jim Mattis.

Prezident, kterého Tusk s Junckerem pozvali na "summit EU-USA" bezprostředně po zvolení, se nakonec s představiteli unie setkal na své hned první zahraniční cestě. Jeho předchůdce Barack Obama do institucí EU zavítal až v polovině svého druhého funkčního období, v březnu 2014.

Unijní strana se dnes snažila především zdůraznit, že dobré vzájemné vztahy jsou klíčem k bezpečnosti i prosperitě na obou stranách Atlantiku. Témat k diskusi přitom bylo více než dost, od úzké politické spolupráce ve světě - včetně přístupu k Rusku - přes kooperaci v bezpečnosti a boji s terorismem, klimatické změny, problematiku sdílení dat až po nyní zmrazené vyjednávání o rozsáhlé smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP).

Po schůzce se zástupci unijních institucí čeká Trumpa setkání s dalším nováčkem v prezidentské funkci: naplánovaný má společný oběd s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Americká první dáma Melania Trumpová dnes navštíví dětskou nemocnici královny Fabioly, s dalšími prvními dámami výrobce kabelek Delvaux a posléze si s belgickou královnou Mathildou prohlédnou slavné skleníky v zahradách Laekenu.

Témata:  Donald Trump EU Donald Tusk Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy