Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O co jde džihádistům? Muslimy nesmíme stigmatizovat, varuje prestižní deník

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Každou obětí terorismu je nevinný člověk a každý si zaslouží pietu. Výbuch v britském Manchesteru, který v pondělní večer zabíjel náctileté či ještě mladší fanoušky popové hvězdy Ariany Grande, mnohdy v doprovodu rodičů a v rukou s růžovými balónky, jež na konci koncertu pršely z pódia, je ale podle editorialu amerického serveru New York Times obzvláště zvrácený.

Islamisté chtějí otřást Západem

Dosavadní bilance útoku je 22 mrtvých a 59 zraněných, z nichž mnoho se nachází v nemocnicích a bojuje o život, shrnuje prestižní deník. Připomíná, že mezi mrtvými je i osmiletá Saffie Rose Roussosová, která na koncert šla v doprovodu matky a osmnáctileté sestry Georginy Bethany Callanderové, která krátce předtím na sociální síti zveřejnila fotografii svého čerstvě vydaného řidičského průkazu.

Islámský stát (IS) tvrdí, že útok provedl jeden z jeho"vojáků", který při akci položil život, přičemž podle britské policie se jednalo o dvaadvacetiletého Salmana Abediho, potomka libyjských emigrantů, poukazuje New York Times. Dodává, že zatím není jasné, zda Abedi jednal sám, či byl součástí teroristické sítě, stejně jako zatím nevíme, co ho k tak děsivému činu motivovalo. "Není také jasné, zda je prohlášení IS pravdivé. Jen další vyšetřování může odpovědět na tyto otázky," zdůrazňuje vlivný server.

Ač to může být kvůli šoku a zármutku velmi těžké, je podle newyorského deníku nutné si uvědomit, co má tento útok způsobit. "Je to pokus otřást od základů Británií - a potažmo i zbytkem Evropy a Západu - a vyprovokovat lačnost po pomstě a tak silnou touhu po absolutní svobodě, která odstraní většinu vážených demokratických hodnot a otevřenost pestrých společností," varuje editorial.

IS neusiluje o nic jiného, než aby západní demokracie přijaly jeho šílenou vizi o svaté válce, v níž proti sobě stojí muslimové a křesťané, nově příchozí a zbytek, soudí newyorský deník. Vysvětluje, že toto byl účel i dalších teroristických útoků v Evropě a extremisté jednají z chladné vypočítavosti, když ničí životy lidí, kteří se prostě vyšli bavit - ať na koncert či posedět v kavárně v Paříži v listopadu 2015, na ohňostroj k výročí pádu Bastily v Nice o rok později či na nákupy na vánoční trh v Berlíně v loňském prosinci.

"Je třeba maximální obezřetnost a Británie zvýšila stupeň svého ohrožení z vážného na kritický," pokračuje prestižní server. Přiznává, že je třeba zabezpečit veřejná prostranství, jak jen je možné, ale lidé si začínají uvědomovat, že pravděpodobně dojde k dalším útokům, nejpřísnějším opatřením navzdory.

Ne etnické, rasové a náboženské nenávisti

Zásadní podle vlivného deníku zůstává, aby v Británii, stejně jako jinde v Evropě a ve Spojených státech nedocházelo ke stigmatizaci přistěhovalců, především pak muslimů. "Spolupráce s komunitami a umožnění těmto komunitám informovat nás jsou jedním ze způsobů, jak pochopit, proč toto lidé páchají," cituje editorial názor Richarda Barretta, bývalého ředitele protiteroristických operací britské tajné služby MI6 na postup při zamezování dalším útokům.

Pochopení je v tomto případě klíčové, jelikož nejrychlejší cesta, jak mohou otevřené společnosti ztratit svou svobodu, z níž se těší a kterou chce IS zničit, je vybičovat etnickou, rasovou a náboženskou nenávist, varuje New York Times. Kritizuje, že se přesto najdou tací, kteří se o to pokoušejí.

"Potřebujeme výjimečný stav, jaký má Francie. Potřebujeme internovat tisíce osob podezřelých z terorismu, abychom nyní chránili naše děti," cituje americký server úterní tweet  komentátorky listu The Daily Telegraph Allison Pearsonové. Tweet jiné britské komentátorky, Katie Hopkinsové, že je třeba "konečného řešení", označuje New York Times za "neuvěřitelně odporný". Připomíná, že Hopkinsová nakonec po vlně kritiky musela změnit přízvisko "konečné" za "skutečné".

Americký prezident Donald Trump, který po návštěvě Saudské Arábie a Izraele přicestoval v úterý do Evropy, v rozhovoru s britskou premiérkou Theresou Mayovou pronesl slova, jež by měl podle amerického serveru svět slyšet: "Spojené státy stojí při Británii. Tento duch by nás měl spojit, všechny občany všech zemí, kteří - bez ohledu na víru či původ - truchlí za nevinné padlé v pondělní večer v Manchesteru."      

Témata:  terorismus Velká Británie Islámský stát muslimové výbuch v aréně v Manchesteru

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy