Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo chce tvrději postupovat proti odpůrcům očkování, Přísnější pravidla zavedla i Itálie

Očkování
Očkování
Foto: Pixmac

Berlín - Německý parlament by měl příšří čtvrtek schválit návrh zákona, na základě kterého by mateřské školy museli zdravotním úřadům hlásit rodiče, kteří nepředloží důkaz, že se s lékařem o očkování svých dětí poradili. Dosud se mateřské školy mohly samy rozhodnout, zda odpůrce očkování nahlásí úřadům či nikoliv.

"Zdravotní úřady tak dostanou potřebné informace, aby se mohli s rodiči spojit a poskytnout jim poradenství," uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Předložit mateřským školám dokument, který dokládá, že rodiče s lékařem konzultovali očkování svých dětí, je od poloviny roku 2015 v Německu povinné. Pokud se rodič zdráhá, hrozí mu podle zákona pokuta až 2500 eur (66.000 Kč). Mateřské školy se ale mohly samy rozhodnout, zda odpůrce očkování nahlásí.

Německo letos zaznamenalo už 410 případů spalniček, tedy více než během celého loňského roku. V západoněmeckém Essenu minulý týden na spalničky zemřela 37letá žena. V Itálii tento rok zaznamenali už 2000 případů tohoto virového infekčního onemocnění, což je ve srovnání s rokem 2015 téměř desetkrát více.

Německo není jediné, které zpřísňuje postup vůči rodičům, kteří odmítají očkování. Před dvěma týdny Itálie zavedla povinnost očkovat školní děti do 16 let hned dvanácti vakcínami. Podle vyjádření premiéra Paola Gentiloniho se vláda ke kroku rozhodla, aby bojovala proti "pseudovědeckým teoriím", které způsobily, že se výrazně snížila proočkovanost italské populace. Děti, které nebudou od září očkované, nebudou moci do mateřských školek. Rodičům neočkovaných dětí ve školním věku budou hrozit vysoké pokuty.

Pro děti v Česku je nyní povinné očkování hexavakcínou, která pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B. Další povinná vakcína chrání před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi.

Loni v lednu se Ústavní soud zastal rodičů z Brněnska pokutovaných za to, že nenechali naočkovat dítě povinnou hexavakcínou. Důvodem pro odmítnutí očkování může být nejen náboženství, ale v mimořádných případech i svoboda svědomí v širším, sekulárním smyslu.

Témata:  očkování Německo mateřská škola

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy