Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump vyzradil další tajemství: Dutertemu řekl o umístění dvou jaderných ponorek

Ponorka HMS Astute /Velká Británie/
Ponorka HMS Astute /Velká Británie/
Foto: Reprofoto YouTube

Washington – Americký deník The New York Times zveřejnil úryvky přepisu telefonického rozhovoru, který se uskutečnil mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho filipínským protějškem Rodrigem Dutertem. Řeč byla například o Severní Koreji – a Trump opět vyzradil něco, co neměl.

Trump podle přepisu o vůdci KLDR Kim Čong-unovi mluvil jako o „šílenci s jadernými zbraněmi“, kterého není možné nechat na svobodě. Při hovoru také uvedl, že by se Spojené státy měly o „Severní Koreu postarat“ a že mají v regionu hodně palebné síly, i když ji nechtějí použít.

Dokument označený filipínským ministerstvem zahraničí za „důvěrný“ je podle nejmenovaného amerického veřejného činitele nepochybně autentickým přepisem telefonického rozhovoru mezi oběma státníky, dále ale tento zdroj materiál komentovat nechtěl.

Trump požádal Duterteho o pomoc při jednání s Čínou, severokorejským sousedem a jediným hlavním spojencem. „Nemůžeme nechat šílence s jadernými zbraněmi takhle na svobodě,“ řekl Trump. „Máme spoustu palebné sílu, dvacetkrát víc, než má on, ale nechceme ji použít,“ dodal.

Americký prezident řekl Dutertemu, že Washington poslal dvě jaderné ponorky do vod u Korejského poloostrova, což by mohlo podle deníku vyvolat další otázky týkající se Trumpova zacházení s citlivými informacemi. „Máme dvě ponorky. Ty nejlepší na světě. Máme dvě jaderné ponorky, aloe nechceme je vůbec použít,“ řekl Trump.

Informace o pohybu amerických ponorek Pentagon nezveřejňuje, výjimkou je zpráva, která byla zveřejněna na konci dubna a podle které se připojila jaderná ponorka Michigan k letadlové lodi loď Carl Vinson v oblasti Korejského poloostrova. Stoje se tam zúčastnily vojenských cvičení spolu s jihokorejskou armádou. 

Jak píše server Bussines Insider, Michigan není vyzbrojen jadernými zbraněmi, ale je vyzbrojena střelami Tomahawk s plochou dráhou letu – stejnými střelami, které byly v dubnu použity na útok na syrskou letadlovou základnu.

„Není jasné, zda měl Trump na mysli USS Michigan nebo USS Cheyenne, další ponorku na jaderný pohon, která není vyzbrojena jadernými zbraněmi, nebo zda mluvil o jiných ponorkách vyzbrojených jadernými zbraněmi. Poloha ponorek s jadernými hlavicemi je tajná a informace o ní nemají ani nejvyšší velitelé v americké armádě,“ dodává server.

Témata:  Donald Trump Severní Korea ponorky Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy