Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce povolit těžbu ropy v národní rezervaci na Aljašce

Ropovod
Ropovod
Foto: Pixabay

Washington - Americký prezident Donald Trump chce povolit těžbu ropy v chráněné Arktické národní rezervaci (Arctic National Wildlife Refuge - ANWR) na Aljašce. Prospekce ropy je v ANWR zakázána od roku 1980, zejména kvůli ochraně polárních sobů či ledních medvědů.

Podle návrhu rozpočtu by ropa a zemní plyn z rezervace měla státu vydělat během příštích deseti let téměř dvě miliardy dolarů (47 miliard Kč), uvedl server CNN.

Změnu musí schválit Kongres, což je s ohledem na tvrdou ekologickou opozici nejisté, a kromě toho je otázkou, kdo by se chtěl do obtížného terénu Aljašky vydat s perspektivou nízkých cen ropy na světovém trhu.

Pro Kongres ovládaný republikány však tyto argumenty nemusí moc znamenat. Otevření ANWR energetickým firmám je v USA živé téma. Analytik ze společnosti Hedgeye Potomac Research Joe McMonigle, který v éře prezidenta George W. Bushe pracoval na ministerstvu energetiky, soudí, že návrh Kongresem projde v rámci smírčího řízení. Přesně to se stalo v roce 1995, ale tehdejší prezident Clinton návrh rozpočtu vetoval.

Vedle tlaku ekologických skupin oponenti poukazují na to, že v době záplavy ropy na světovém trhu a rozvoji těžby ropy z břidlic - a to hlavně v USA - nedává nákladná prospekce ropy ve složitém terénu velký smysl.

Témata:  ropa Donald Trump Aljaška

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy