Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět ovládnou elektrická auta? Brzy můžou být levnější než benzinová

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Londýn – Již v blízké budoucnosti by mohla být auta poháněná bateriemi levnější než ta, která jezdí na benzín. To by zároveň mohlo podle analytiků způsobit větší rozšíření této technologie.

Řidiči by díky autům na baterie získali okamžitou úsporu. Důvodem je prudký pokles cen baterií do elektrických vozů, ukazuje průzkum Bloomberg New Energy Finance.

Výrobci aut od firem Renault po Tesla již dlouho vychvalují levnější náklady na palivo a provoz elektrických vozů, které pomáhají vykompenzovat vyšší pořizovací cenu, kterou řidiči za auta s nulovými emisemi zaplatí.

Současný pokles cen baterií znamená, že nákup elektrických vozů v USA a Evropě zlevní již v roce 2025. V tuto chvíli baterie představují zhruba polovinu nákladů na elektrické vozy a jejich cena má mezi roky 2016 a 2030 klesnout o zhruba 77 procent.

Analytik Colin McKerracher dodal, že jakmile se pořizovací cena elektrických vozů více přiblíží pořizovací ceně benzinových, lidé začnou novou technologii více přijímat.

Automobilka Renault, která vyrábí elektrický vůz Zoe, předpovídá, že celkové náklady na vlastnictví elektrického vozu budou na počátku 20. let tohoto století srovnatelné s běžnými vozy se spalovacím motorem.

Témata:  elektromobily doprava benzín

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy