Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pomsta za masakr koptů: Egypt bombarduje pozice teroristů v Libyi

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Páteční útok na koptské křesťany v Egyptě si vyžádal nejméně 29 mrtvých a 22 zraněných. Mezi oběťmi bylo i mnoho dětí. Egyptské letectvo v odvetě provedlo nálety na tábory v Libyi, v nichž podle Káhiry podstoupili výcvik teroristé.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v televizním projevu oznámil, že nařídil letecké útoky na tábory teroristů. "Státy, které podporují terorismus, budou potrestány," prohlásil.

Podle agentury Reuters bylo v pátek večer uskutečněno šest náletů poblíž Derny ve východní Libyi. Egyptská armáda sdělila, že operace stále probíhá.

Východolibyjské síly oznámily, že se na leteckých útocích rovněž podílejí. Podle nich byly nálety namířeny na extremisty napojené na síť Al-Káida, pozemní operace bude následovat.

Jeden z obyvatelů z města Derna řekl, že nálety směřovaly na tábory, které v okolí Derny využívají bojovníci patřící k radikální skupině Madžlis aš-Šúrá.

K útoku na kopty, který si podle nové bilance vyžádal 29 mrtvých, se zatím nikdo nepřihlásil. Odpovědnost za předchozí atentáty na křesťanské kostely v Egyptě v letošním roce přijala již dříve teroristická organizace Islámský stát.

K přepadení koptů došlo v pátek na pouštní cestě, po níž mířily autobusy a další vozidla s věřícími do kláštera svatého Samuela. Útočníků bylo osm až deset, bezpečnostní složky po nich pátrají.

S výjimkou severu Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a západní hranice s Libyí MZV ČR považuje bezpečnostní situaci v zemi za stabilní. V některých oblastech, včetně Káhiry, může docházet k teroristickým útokům, zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře. MZV proto doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech (obchod, studium).

"To se netýká cest s turistickými kancelářemi do letovisek při Rudém moři a návštěv významných staroegyptských památek, jejichž bezpečnost je zajištěna dostatečně," informuje české ministerstvo.

Témata:  Egypt teroristické útoky v Egyptě Libye

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy