Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA musí ukončit násilnosti v Sýrii nebo se krize vymkne kontrole, varují Syřané

Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek – Zpravodajský server The World Post zveřejnil otevřený dopis 150 Syřanů, kteří spolupracují se Spojenými státy a evropskými organizacemi. Je adresován americkému ministrovi zahraničí Johnu Kerrymu a ministrům zahraničí všech členských států EU.

Krize se vymkne kontrole

„Píšeme Vám jako Syřané, kteří pracují v americké vládě a Evropou financovaných organizacích na programech, které propagují místní správu, živobytí občanů a občanské organizace; programech, které mají podpořit demokratické reformy a vytvoření inkluzivního pluralistického státu. Nedávné události nás ale přiměly pochybovat, zda má naše práce nějaký smysl," začíná dopis.

Syřané si následně stěžují, že se agrese Ruska a syrského prezidenta Bašára Asada stupňuje „bezprecedentním způsobem". Domnívají se, že bez zásahu Spojených států a jejich spojenců „který by zahrnoval kompletní ukončení násilností v Sýrii a zahájení smysluplného politického procesu" dojde v Sýrii k nevratným změnám.

„Jak budou místní vláda a aktivity občanské společnosti zničeny, extremisté na zemi získají rozhodující převahu a uprchlická krize se zcela vymkne kontrole," varují dále Syřané.

Útoky na nemocnice

Rusko a jednotky prezidentova režimu podle nich v posledních dnech zaútočily a zničily civilní infrastrukturu v Sýrii „včetně základny Civilní obrany v Ataribu v provincii Aleppo, nemocnice Al Quds, jediné nemocnice, která v opozicí drženém Aleppu poskytovala zdravotní péči ženám a dětem a dvě hlavní centra zdravotní péče v Aleppu."

V období mezi 23. a 28. dubnem podle nich proběhlo 120 zdokumentovaných případů bombardování a útoků barelovými bombami režimními nebo ruskými jednotkami. V rámci nich bylo zabito „celkem 170 lidí včetně 36 dětí."

Varují také, že útoky na civilisty nelze ospravedlňovat přítomností teroristů z Džabat Al Nusry nebo Islámského státu. „To je jen kouřová clona, která má skrýt fakt, že skutečnými cíli režimu a Ruska jsou syrští lékaři, zdravotní sestry, pracovníci domobrany a děti," tvrdí.

USA selhaly

Obviňují Spojené státy, že selhaly ve svých politických a zákonných povinnostech, protože nepodnikly žádné reálné kroky „k zastavení krveprolití naších syrských bratrů a sester".

Ostře se také ohradili proti tvrzení speciálního vyslance USA Michaela Ratneyho, který 29. dubna prohlásil, že Aleppo není zahrnuto do současných vyjednávání o klidu zbraní mezi Ruskem a Spojenými státy. To podle Syřanů dá Rusku a režimu „volnou ruku k dalšímu spalování Aleppa k zemi a masakrování jeho obyvatel. To považujeme za naprosto nehorázné."

„Spojené státy a jejich spojenci Syřany žádali, aby podporovali ženevská mírová jednání. Ale jak můžeme? Zatímco toto píšeme, Rusko a režim bombardují naše nemocnice a školy a srovnávají naše města se zemí. Každou minutu ztrácíme naše milované kvůli ruským raketám a barelovým bombám režimu – to vše pod dohledem mezinárodní komunity. S ohledem na tyto skutečnosti ztratil mírový proces veškerou důvěryhodnost."

Na závěr dodávají, že pokud tato agrese nebude okamžitě ukončena, konflikt se potáhne dál. „Ve výsledku budou jedinými vítězi režim Asada a extremistické skupiny jako IS a Džabat Al Nusra," dodávají.

Témata:  uprchlíci Syrská krize Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy