Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

America First? Trump nevybíravě odstrčil černohorského premiéra a Bílý dům už to napravuje

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Brusel – Jak jsme vás již informovali, světová média si všímají chování amerického prezidenta Donalda Trumpa, který při oficiálním focení velmi nevybíravě odstrčil premiéra Černé Hory. Video zachycující tento incident se během několika hodin stalo hitem sociálních sítí. Bílý dům teď musí celou situaci vysvětlovat.

Když se Trump v jednu chvíli nenacházel v čele skupiny státníků poblíž šéfa NATO, odstrčil černohorského premiéra a postavil se před něho. Na sociálních sítích to vyvolalo stovky převážně kritických komentářů.

Jak poukazuje server ABC, video, jak se Trump dere dopředu, se na sociálních sítích objevilo v celé řadě jazyků. „Zdá se, že Donald Trump nechtěl, aby někdo zastínil jeho přítomnost na summitu,“ napsaly černohorské noviny Vijesti. Ostatní balkánské webové servery zveřejnily titulky jako „America First“ a „Kam si myslíš, že jdeš?“

Sám premiér Duško Markovič to tak tragiky nevidí. „Opravdu jsem to zaregistroval. Viděl jsem až reakce na sociálních sítích. Je to prostě neškodná situace,“ řekl novinářům po summitu.

Místo toho, aby se urazil, využil této příležitosti k poděkování Trumpovi za podporu členství Černé Hory v NATO. Bývalá jugoslávská republika by se podle plánu měla již brzy stát 29. členem NATO. Markovič dodal, že „je přirozené, že prezident Spojených států je v první řadě.“

„Neviděl jsem to,“ cituje mluvčího Bílého domu Seana Spicera server USA Today. Prezidentův mluvčí však dodal, že rozmístění zástupců členských zemí NATO při fotografování bylo stanoveno předem, a dodal, že se Trump se prostě řídil tímto pořádkem.

Témata:  Donald Trump USA Černá Hora

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy