Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump označil poslední týden za historický týden, navštívil Blízký východ i Evropu

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Taormina - Americký prezident Donald Trump má za sebou svou první zahraniční cestu. Navštívil Saúdskou Arábii, Izrael a palestinská území, Vatikán a Itálii a zúčastnil se summitů NATO v Bruselu a zemí G7 v italské Taormině.

Mám za sebou "skutečně historický týden", řekl Trump vojákům na americké základně Sigonella na Sicílii, kterou navštívil po skončení summitu G7 v nedalekém městě Taormina. Prezident se podle svých slov setkal se starými i novými spojenci USA a navštívil i "jedna z nejposvátnějších míst" tří světových náboženství.

Trump svou první zahraniční cestu zahájil v Saúdské Arábii. Následně vyzval Izraelce i Palestince vyzval k uzavření míru. V Evropě se setkal s papežem Františkem a představiteli Itálie a zúčastnil se také dvou summitů: Severoatlantické aliance v Bruselu a zemí G7 v sicilské Taormině. Právě na dnešním setkání s představiteli dalších šesti nejvyspělejších ekonomik světa Trump podle svých slov dosáhl "velkých pokroků".

Vojákům, kteří si přišli poslechnout jeho projev na základně Sigonella, Trump zopakoval požadavek, který přednesl i prezidentům a premiérům členských zemí NATO ve čtvrtek v Bruselu. Alianční země by podle něj měly vydávat nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu na obranu.

Nyní většinu nákladů nesou USA, což je "nespravedlivé vůči americkému daňovému poplatníkovi", řekl Trump. Peníze po jeho proslovu ale prý začínají proudit.

Témata:  Donald Trump NATO (Severoatlantická aliance) EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy