Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie zveřejnila snímky Abediho v den útoku

Salman Abedi (útočník z Manchesteru)
Salman Abedi (útočník z Manchesteru)
Foto: Greater Manchester police

Londýn - Britská policie dnes zveřejnila snímky předpokládaného pachatele pondělního teroristického útoku v Manchesteru. Dvaadvacetiletý Brit libyjského původu Salman Abedi je na nich zachycen v den, kdy při atentátu na koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové zabil 22 lidí a 116 dalších zranil. Bombu, kterou k sebevražednému atentátu použil, podle policie zřejmě sestavil v bytě v centru severoanglického města.

"Víme, že jedním z posledních míst, kam Abedi šel, byl byt v centru města a odtamtud se vydal na cestu do Manchesterské arény," uvedli šéf manchesterské policie Ian Hopkins a britský národní koordinátor boje proti terorismu Neil Basu ve společném prohlášení.

Byt v centru města podle nich Abedi zřejmě využil jako místo pro kompletaci výbušného zařízení, které následně odpálil v multifunkční hale.

Policii se podle Hopkinse a Basua podařilo dosud shromáždit řadu důležitých informací o Abedim, jeho kontaktech, způsobu sestrojení bomby, financování jeho činu i místech, na kterých se pohyboval.

Policisté nicméně stále potřebují další informace a od zveřejnění Abediho fotografií si slibují, že se je dostanou od veřejnosti. Ne zcela jasné je zatím stále to, kde se Abedi pohyboval v době od 18. května, kdy se vrátil z Libye do Spojeného království, do spáchání činu.

Na vyšetřování teroristického útoku se podle policie v současnosti podílí stále kolem tisíce příslušníků různých oddělení. Prioritou zůstává snaha zjistit, zda se na plánování útoku kromě Abediho podílel i někdo další.

Británie dnes snížila stupeň teroristického ohrožení z nejvyššího "kritického", který představuje bezprostřední nebezpečí, na "závažný", který považuje hrozbu útoku za velmi pravděpodobnou.

Témata:  Velká Británie Islámský stát terorismus výbuch v aréně v Manchesteru Salman Abedi

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy