Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontroverzní Naďa Savčenková chce vládnout Ukrajině. Budu kandidovat na prezidentku, oznámila

Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Kyjev – Nadija Savčenková, poslankyně ukrajinského parlamentu a někdejší pilotka tamní armády, která byla zajata a vězněna v Rusku, je připravena postaví se do čela země jako prezidentka Oznámila, že má v plánu se v roce 2019 zúčastnit prezidentských voleb, její nová strana se navíc už příští rok bude ucházet o hlasy voličů ve volbách parlamentních.

Savčenková své plány podle agentury TASS oznámila na tiskové konferenci 25. května – přesně rok poté, co byla vyměněna za ruské vězně. Pro polský deník Krytyka Politycznej řekla, že je „připravena převzít odpovědnost za zemi a kandidovat na prezidentku“ v roce 2019.

Současný prezident Petro Porošenko se nedávno vyhnul odpovědi na otázku, jestli se i on bude ucházet o znovuzvolení do funkce. Řekl, že je ještě příliš brzy mluvit o potenciálních kandidátech.

Politička měla původně představit svou novou politickou sílu, Společenskopolitickou platformu Nadiji Savčenkové. Na konferenci však prohlásila, že „ministerstvo spravedlnosti... bez poskytnutí jakékoliv připomínky nebo vysvětlení, bez toho, aniž by odpovídalo na dotazy nebo telefonáty, stranu zatím neregistrovalo.“

Právě fakt, že strana není oficiálně zaregistrována, by jí mohla znemožnit kandidaturu v blížících se parlamentních volbách. Nedávný průzkum organizace Razumkov Center se sídlem v Kyjevě ukázal, že by strana Savčenkové dostala jen 1 až 2 procent hlasů v případě, že by se volby uskutečnily v tomto měsíci. 

Savčenková byla do parlamentu zvolena na kandidátce strany bývalé premiérky Julije Tymošenkové v roce 2014, frakci však v prosinci 2016 opustila poté, co ji vedení strany kritizovalo za tajnou návštěvu separatisty ovládaného území na východě. Teď působí jako jako nezávislá.

Její působení na politické scéně provází kontroverzní prohlášení a činy. Kromě návštěvy separatistů na sebe v poslední době upoutala svými výroky o „Židech, kteří ovládají Ukrajinu.“

„Nemám nic proti Židům, nemám ráda židáky,“ řekla v rozhovoru. „Židé na Ukrajině disponují 80 % moci, zatímco tvoří jen 2 % jejích obyvatel,“ stěžovala si na to, že mají v její zemi nepřiměřeně velký vliv. Zmínila také fakt, že ukrajinský premiér Vladimir Hrojsman je židovského původu. Židovské kořeny podle ní má také prezident Petro Porošenko a expremiérka Ukrajiny a Julija Tymošenková.

Již dříve poslankyně tvrdila, že „Židé přebírají vládu na Ukrajině“. „Vskutku, část vládnoucího establishmentu na Ukrajině nemá vcelku ukrajinskou krev a o tom musíme mluvit a jednat,“ tvrdí politička.

Témata:  Naděžda Savčenková Ukrajina Petr Porošenko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy