Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O Macronově gestu informují všechna média. Pokořil Trumpa úmyslně?

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Brusel – Pozornost médií na sebe upoutal nový francouzský prezident Emmanuel Macron při schůzce se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. Stalo se tak ve chvíli, kdy se oba státníci sešli k jednání v bruselském sídle NATO

Trump je znám svým velmi agresivním podáním ruky, Emmanuel Macron si to ale nenechal jen tak líbit a na osobním setkání mu to oplatit stejnou mincí. Když spolu politici zapózovali fotografům a kameramanům, stiskli si pravice tak silně, až jim zbělaly klouby, uvedla agentura Reuters.

Nový šéf Elysejského paláce se zřejmě rozhodl, že nad agresivním podáváním ruky Trumpa zvítězí. Francouz proto Trumpovu dlaň držel dál i poté, co už americký prezident stisk povolil. V rozhovoru pro francouzský  Journal du Dimanche  v neděli řekl, že jeho prodloužené potřesení ruky s Donaldem Trumpem před summitem NATO nebylo „nevinné“, ale že naopak mělo vyslat vzkaz.

„Mé potřesení rukou s ním nebylo nevinné,“ řekl Macron podle serveru Politico. „Musíme ukázat, že nebudeme dělat malé ústupky, dokonce ani ty symbolické, i když kolem nich není takový mediální humbuk.'

V rozhovoru, Macron také srovnal Trumpův postoj k moci s přístupem ruského prezidenta Vladimira Putina a turecké hlavy státu Recepa Tayyipa Erdoğana. „Donald Trump, turecký prezident nebo ruský prezident věří v logiku procesu síly, což mi nevadí. Nevěřím v diplomacii veřejných urážek, ale ve dvoustranné dialogy, nechci ale, aby nebyly respektovány,“ dodal.

Témata:  Donald Trump Emmanuel Macron Vladimír Putin

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy