reklama

Nasrinin manžel býval velký optimista provozující řeznictví a restauraci. Rodina se měla dobře a měla hodně peněz. Pak se ale v Jemenu začala stupňovat občanská válka a stát se naprosto zhroutil. Podniky zkrachovaly, manžel začal Nasrin zneužívat a nakonec přišel rozvod. Brzy poté se žena ke svému zděšení dozvěděla, že její manžel souhlasil s prodejem jejich desetileté dcery asi šedesátiletému muslimovi za v přepočtu asi 90 tisíc korun.

Nasrin se podařilo svatbu zablokovat a i se svou dcerou se teď skrývá. Její případ ilustruje to, co lidskoprávní aktivisté popisují jako katastrofální situaci pro dívky v Jemenu, kde dramaticky roste počet dětských sňatků. Po třech letech bojů jsou miliony rodin úplně bez peněz a po opuštění domovů musí žít v různých táborech. Rodiče jsou zoufalí, že nemohou svým dětem poskytnout ani pořádné jídlo nebo že nedokáží ochránit čest svých dcer – i proto vidí v dětských sňatcích jakousi příležitost.

Unicef v březnu informoval, že dětská manželství v Jemenu se „znepokojivě rozšiřují“. V průzkumu provedenému v září v šesti provinciích 72 procent respondentek uvedlo, že se vdalo dříve, než jim bylo 18 let. Pro srovnání před válkou to bylo asi 50 procent. Celkem 44 procent žen teď dokonce uvedlo, že se vdaly před tím, než jim bylo 15 let.

„Rodiče provdávají své dcery, aby se zbavili nákladů na péči, nebo proto, že se domnívají, že jim rodina manžela může nabídnout lepší ochranu,“ vysvětluje Unicef. „Rodiny také usilují o výplatu věna, které by jim pomohlo vyrovnat se s těžkostmi spojenými s konflikty.“

Tamní organizace zaznamenávají i extrémní případy. Jeden muž například neměl hotovost na nákup listů, které se žvýkají jako povzbuzující prostředek, tak obchodníkovi dal svou dceru. Jiný muž kvůli věnu provdal svou dceru třikrát za dva roky – a dívce v té době ještě nebylo ani 18 let. Jedna dětská nevěsta, která byla vyměněna za taxi, vykrvácela poté, co byla nucena mít sex několik dní o svatbě.

V Jemenu neexistuje žádný minimální věk pro vstup manželství. V roce 1990 zákon stanovil věkovou hranici 15 let, norma ale byla parlamentem zrušena kvůli tlaku muslimských konzervativců, kteří tvrdili, že právo šaría nezakazuje dítěti vstup do manželství a že pokusy o omezení této praxe by byly  "západní spiknutí".

I když ministerstvo spravedlnosti vydalo směrnici proti sňatkům dívek mladších 18 let, soudci ji většinou ignorují. Pohlavní styk s dětskými nevěstami je zakázán do doby, než dívka dosáhne puberty, ale zákon je téměř nemožné prosadit. Skupiny bojující za lidská práva mají zdokumentované případy předpubertální dívky vykrvácely po znásilnění ze strany manžela.